Početak nove godine donosi i dobre vijesti iz područja zdravstva. Naime, nakon dovršetka radova, Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije u ovoj bi godini trebao uvesti nove dijagnostičke metode vezane prije svega uz spolno prenosive bolesti i to prvenstveno HPV-a. Preduvjet za to bili su građevinski radovi koji su okončani krajem prošle godine kada je novi mikrobiološki laboratorij u pratnji ravnateljice Zavoda Nine Renić obišao i sam župan Damir Bajs sa suradnicima. Naime, županijski Zavod za javno zdravstvo u suradnji s osnivačem Bjelovarsko-bilogorskom županijom obnovio je spomenuti laboratorij, a vrijednost radova iznosila je 600 tisuća kuna.

Time su se stekli bolji prostorni uvjeti za rad mikrobiološkog laboratorija koji je sada prostire na 320 metara kvadratnih, proširenje Službe za mikrobiologiju te akreditaciju samog mikrobiološkog laboratorija. Osim podizanja kvalitete usluge i povećanja konkurentnosti na slobodnom tržištu zdravstvenih usluga, na ovaj su se način stvorili preduvjeti za uvođenje novih dijagnostičkih metoda i razvoj specijalističke dijagnostike.

Modernizacija Zavoda

-Završetkom ovog projekta adaptacije i rekonstrukcije mikrobiološkog laboratorija, koji je realiziran uz pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije, mi smo kao mikrobiološki laboratorij u potpunosti prostorno udovoljili svim zahtjevima Pravilnika o minimalnim uvjetima vezanim uz prostor, djelatnike i opremu. Imamo tri nova laboratorijska prostora, prostoriju za pripremu mikrobioloških podloga, prostoriju za dekontaminaciju, sigurnosne kabinete za zapaljive tvari. Također, vrlo je važno istaknuti da je riješen problem pristupa invalidnih osoba budući da je napravljen spoj između stare i nove zgrade gdje invalidne osobe liftom iz nove zgrade direktno ulaze u mikrobiološki laboratorij – kazala je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo BBŽ Nina Renić. Istaknula je kako je sve to bio jedan od preduvjeta u cilju buduće akreditacije mikrobiološkog laboratorija kao jednog od imperativa u zdravstvenoj zaštiti s obzirom na to da nema uvođenja novih dijagnostičkih postupaka ni razvoja specijalističke dijagnostike bez adekvatnog prostora i opreme.

-Smatram da će ovaj novouređeni prostor svim djelatnicima Službe za mikrobiologiju pružiti moderniji i ugodniji rad te da će se odraziti na kompletnu zdravstvenu zaštitu stanovnika Bjelovarsko-bilogorske županije – istaknula je ravnateljica Renić. S tim se složila i sama voditeljica Službe za mikrobiološku dijagnostiku Sanja Krešić koja je naglasila kako je završetkom ovih radova stvorena mogućnost uvođenja novih dijagnostičkih metoda u 2018. godini.

 Nove pretrage

-Prioritet u 2018. godini će biti uvođenje molekularnih dijagnostičkih metoda i to prvenstvenih onih za dijagnostiku spolno prenosivih bolesti i to prije svega HPV-a, a zatim i ostalih. Također, nadamo se da ćemo daljnjom dinamikom uvesti i proširiti određene serološke pretrage, molekularnim metodama ubrzati dijagnostiku rezistentnih sojeva koje sada redovito šaljemo na superviziju u Zagreb – otkrila je doktorica Krešić dodavši kako će 2018. godina biti godina u kojoj će se znatno unaprijediti i osuvremeniti mikrobiološka dijagnostika županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Zadovoljstvo okončanjem radova istaknuo je i župan Damir Bajs koji je ovom prilikom kazao kako je ključno da je županijski Zavod za javno zdravstvo sada u cijelosti prostorno riješen te kako se sada očekuje uvođenje novih djelatnosti koje se do sada nisu obavljale.

-Time će se omogućiti da Zavod, koji je pouzdan partner našoj Općoj bolnici, kao i nizu drugih institucija, građanima omogućiti da više ne moraju odlaziti u Zagreb na određene pretrage, već da se one mogu obaviti i u Bjelovaru. To je ono što želimo, a vjerujem kako ćemo svoje želje uskoro pretvoriti uz stvarnost – zaključio je župan Bajs.