VELIKO TROJSTVO – U sklopu projekta Okusi hrvatske baštine, 12 ugostiteljskih objekata s područja bjelovarsko-bilogorske županije ispunilo je zahtjeve standarda za pripremu i posluživanje tradicijskih jela, a njihovim vlasnicima potvrde su uručee na OPG-u Vrata Bilogore u Maglenči pored Bjelovara. Tradicijska jela, poput šumskog odreska, srnećeg gulaša, teletine ispod peke, raznih pečenja, štipanaca, janjetine iz vlastitog uzgoja i slično sada će naći mjesto koje zaslužuju na turističkoj karti Hrvatske.

Tradicijska jela diljem BBŽ

Uvjete su ispunili restoran&catering Roko, agroturizam Vinia i restoran Bjelovar iz Bjelovara, izletište Vrata Bilogore iz Velikog Trojstva, izletište na Malenom brijegu iz Velikog Grđevca, gostionica Ana iz Čazme, Vila Garić iz Podgarića, bistro Kod bake i hotel Garić iz Garešnice, hotel Bilogora iz Grubišnog Polja, kavana Queen i restoran Terasa – Daruvarske toplice iz Daruvara.

Svaki od spomenutih ugostiteljskih objekata imat će poseban jelovnik na hrvatskom i engleskom jeziku na kojemu će biti navedena tradicijska jela bjelovarsko-bilogorskog kraja, poput gulaša od divljači ili jedinstvenog šumskog odreska, a ponuda će uskoro biti dostupna i na internetskim stranicama okusi.hr.

Projekt je realiziran zahvaljujući potpori Hrvatske turističke zajednice u iznosu od 40 tisuća kuna te 10 tisuća kuna Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije. Standarde je uručio župan Damir Bajs, istaknuvši kako je to tek jedna u nizu mjera koja će pomoći daljnjem razvoju bjelovarsko-bilogorskog turizma.

Veliki aduti

-Gastronomija i tradicija veliki su aduti kontinentalnog turizma, u ovom slučaju Bjelovarsko-bilogorske županije. Veseli me što se 12 ugostitelja iz našeg kraja uključilo u ovaj program i to što su dobili mogućnost da u svojim objektima imaju oznaku da se u njima jedu jela koja su vezana uz našu tradiciju i kraj, ali i ujedno, ono što je možda ključno, da uđu u oglašavanje preko interneta, mobilne aplikacije – istaknuo je župan Bajs.
Danijela Crnjak Andri, vlasnica bistroa “Kod bake”, naglasila je da imaju više od 50 godina tradicije u ugostiteljstvu. Kroz taj respektabilan protok vremena shvatili su da vrijednost tradicijskih jela spravljenih isključivo po tradicijskoj recepturi.

Često u ponudi imamo grah, špek fileke, buncek s dinstanim zeljem i krumpirom, zeleno varivo od mahunarki i špinata. Možemo se pohvaliti da smo ove godine u ponudu uveli meso iz masti – istaknula je Crnjak Andri.

Snažan rast pokazatelja

Kontinuirani rad i ulaganja u turističku ponudu bjelovarsko-bilogorske županije posljednjih godina donose dobre rezultate. Prema nacionalnom sustavu evidencije eVisitor lani je ostvareno 29.685 dolazaka i 102.446 noćenja, što je povećanje u odnosnu na godinu ranije za 19 posto u dolascima i 27 posto u noćenjima. Po trendu rasta u ukupnom 12-mjesečnom prometu Bjelovarsko-bilogorska županija po porastu dolaska je peta županija u Hrvatskoj, a po noćenjima na četvrtom mjestu od svih hrvatskih županija.