Bjelovarski Koestlin tijekom prvih devet ovogodišnjih mjeseci poslovao je s dobiti od 8,8 milijuna kuna, što je dva i pol puta više u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je iznosila 3,4 milijuna. Prihodi od prodaje iznose 125 milijuna kuna i neznatno su manji nego lani, a Koestlin je zadržao sada već višegodišnji trend veće prodaje na inozemnom nego na domaćem tržištu, vidljivo je iz financijskog izvješća o poslovanju najslađe bjelovarske tvornice koje je ovih dana objavljeno na Zagrebačkoj burzi. Na domaćem tržištu prodaja je pala tri posto, stoji u komentaru Uprave, dok je na inozemnom povećana. Ključna vanjska tržišta na kojima bjelovarski konditor osvaruje više od 80 posto prihoda iz inozemstva su Bosna i Hercegovina, Poljska i Slovenija. Istodobno, poslovni rashodi smanjeni su pet posto, a najveći dio poslovnih rashoda otpada na materijalne troškovei troškove osoblja.
Zapošljavaju 418 radnika
Koestlin je potkraj rujna zapošljavao 418 radnika, sve svoje obveze prema zaposlenicima ispunjavao na vrijeme, dok je prema bankama i dobavljačima obveze ispunjavao s relativno malim zakašnjenjem, stoji u izvješću Uprave. Proizvodni procesi u Koestlinu i dalje su na visokom nivou što potvrđuje niz uglednih globalnih certifikata kvalitete poput ISO9001 standarda, ali i TFMS-a, standarda dobavljača trgovačkog lanca Tesco.
– Poslovna politika, kao i u prošlim godinama, tako i u 2015. usmjerena je na racionalizaciju i stabilnost poslovanja te održavanje likvidnosti s ciljem zadržavanja pozicije jednog od vodećeg proizvođača u konditorskoj industriji – komentira Uprava.