U bjelovarskoj Ljevaonici koja se od rujna 2015. godine nalazi u vlasništvu tvrtke RS Metali, užurbano se privode kraju radovi za početak proizvodnje u novoj hali koja bi trebala krenuti 15. ovog mjeseca. Na prostoru od preko tisuću četvornih metara ugrađen je moderni stroj za izradu odljevaka DISA, uključujući i modernu liniju koja će udvostručiti dosadašnju proizvodnju. Aktualno ulaganje u bjelovarski pogon direktor RS Metala Vladimir Deči drži isključivo dijelom zacrtane politike modernizacije Ljevaonice, što je jedan od preduvjeta ostanka među konkurentnim tvrtkama.

 Milijunska ulaganja

-Novi pogon je dio naših ukupnih ulaganja u poboljšanje radnih i proizvodnih uvjeta koje procjenjujemo na 1,7 milijuna eura, i početkom rada novog pogona privodimo kraju investicijski ciklus s nakanom da naša tvrtka, uključujući i bjelovarski pogon, postane jednom od respektirajućih ne samo na lokalnoj, već i daleko višoj razini. Uz sadašnjih 47, u idućih mjesec dana zaposlit ćemo još 20-ak stručnih djelatnika čime, s obzirom na tehnološku razinu, zaokružujemo njihov broj. To istodobno ne znači kako su naša vrata zatvorena za nove stručnjake koji će odgovoriti visokim zahtjevima, budući da planiramo daljnju modernizaciju proizvodnje – kaže Deči.
Bjelovarska Ljevaonica je lani proizvela 1.200 tona odljevaka iz već ranije poznatog asortimana, koji su isporučeni poslovnim partnerima, mahom komunalnim poduzećima i cestarskim tvrtkama na 780 adresa u Hrvatskoj, dok su za ovu godinu poslovni planovi daleko ambiciozniji.

 Izvozni planovi

– Planiramo povećanje proizvodnje na 5.000 tona, od čega će oko 30 posto proizvoda naći svoje mjesto na tržištima Slovačke, Austrije, Slovenije, Saudijske Arabije i drugih zemalja. Naš je plan daljnje povećanje proizvodnje na godišnjoj razini od 7.000 tona, uz istodobno stvaranje uvjeta za rast plaća. Možda zvuči suviše optimistično, ali obzirom na dosadašnje investicije koje smo ostvarili bez zaduživanja i podizanje tehnološke razine proizvodnje, prosječna neto plaća u bjelovarskom pogonu bi uskoro trebala iznositi 10.000 kuna. A to znači kako će rast proizvodnog standarda pratiti socijalno radnička prava bez kojih nema napretka. Ali i za taj dio prosperiteta potrebno je strpljenje koje su pokazali oni koji vjeruju u ovaj pogon – dodaje Deči.

Vraćanje povjerenja

Rezimirajući dosadašnja proizvodna iskustva, navodi kako je prva godina nakon preuzimanja Ljevaonice protekla i u sagledavanju tržišta te pronalaženju najboljih rješenja za osiguravanje tehničke i tehnološke stabilnosti. Pri tome ohrabruje podatak kako je povratak Ljevaonice kroz vlasničku promjenu pozitivno dočekan u krugovima stalnih poslovnih partnera, i to bez obzira što su se pod istim nazivom pojavljivali proizvodi nastali negdje drugdje, a ne u bjelovarskoj tvrtki.

Č. Rosić