Snimanje filma o bjelovarskim braniteljima koje je prošlog ljeta započelo na predjelima Dinare gdje su poginula sedmorica Bjelovarčana, pripadnika Sedme gardijske brigade, nastavljeno je novim kadrovima, ali i prikupljanjem svih važnih podataka za ovu iskrenu i vjerodostojnu ratnu priču. Pri tome predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Grada Bjelovara Igor Crnomarić napominje kako je riječ o emotivnim kazivanjima branitelja koji su sudjelovali u pojedinim borbenim akcijama te se stoga cjelokupnom poslu pristupa studiozno.

Dokument vremena

-U filmu će se pojaviti samo oni koji su proživjeli ratišta i gledateljima prenijeti svoja sjećanja, što je istodobno korak prema autentičnosti. Inače, film počinje kadrovima Bjelovara s kraja 80-ih godina i „običnim“ dečkima koji su uzeli puške u ruke i „preko noći“ postali ratnici, odlučni obraniti Hrvatsku od agresora. Pored Dinare, snimljen je dio materijala o Kusonjama s našom A satnijom koja je izgubila 45 svojih branitelja, a s njenim pripadnicima smo razgovarali za noćnog druženja uz logorsku vatru, kada je zabilježen niz emotivnih ispovijesti. U pripremi je snimanje u Istočnoj Slavoniji i ostalim ratištima na kojima su se borili naši branitelji, kao i razgovori sa zapovjednicima bjelovarskih postrojbi. Istodobno, u filmu će se svojim osvrtima pojaviti i pojedini povjesničari, publika će vidjeti i dio neprikazanog materijala bjelovarskih snimatelja, dok istodobno vodimo i razgovore s Hrvatskom radiotelevizijom o otkupu pojedinih isječaka iz filmova i dokumentarne građe – kaže Crnomarić.

Premijera za Dan Grada

Prema sadašnjim najavama predstoje tri mjeseca intenzivnog snimanja koje će, kako je planirano, trajati do svibnja, nakon čega slijedi obrada filma čije je premijerno prikazivanje planirano za Dan Grada i bjelovarskih branitelja, 29. rujna, ali će ga prije toga moći vidjeti i sami sudionici kako bi se otklonile bilo kakve nejasnoće. Podsjećamo da je režija povjerena Tiboru Javureku, a snimanje filma sa 200, odnosno 100 tisuća kuna potpomažu Grad Bjelovar i Ministarstvo hrvatskih branitelja.