BJELOVAR – I dok je dobar dio zapadnog svijeta već odavno ne samo dekriminalizirao, već i legalizirao lake droge, a neke američke savezne države ovih su dana dekriminalizirale čak i psihodelične gljive, u Hrvatskoj i dalje postoji vjerojatnost da biste mogli završiti u zatvoru ako vas uhvate s jednim “jointom”.

Malo je nedostajalo da se upravo tako nešto dogodi 28-godišnjoj djevojci K. Š. iz okolice Bjelovara, koja je ovih dana osuđena na Općinskom sudu u Bjelovaru jer je svojoj majci nabavljala opojnu drogu marihuanu.

Ova je djevojka proglašena krivom jer je u razdoblju od lipnja do listopada prošle godine, svojoj majci u više navrata dala ručno izrađenu cigaretu s kombinacijom duhana i “trave”. Događalo se to u obiteljskoj kući njene majke u Križevcima, a mlada djevojka, očito široke ruke, osim što je “jointove” dijelila majci, “častila” je i još neke ljude.

Tako je tijekom listopada prošle godine u klijeti u Kalniku u dva navrata ručno motane smotuljke s duhanom i marihuanom dva puta dala i prijatelju. On je, naravno, kako stoji u presudi, dobivenu drogu i konzumirao.

Osim mami i prijatelju, stoji u presudi, 28-godišnjakinja je drogu očito dijelila i maloljetnicima te je u studenom prošle godine skupa s tada 17-godišnjom djevojkom iza seoskog doma u mjestu Selanec popušila “joint”.

Koliko god joj u trenucima dok je uokolo dijelila drogu možda i izgledalo da čini dobro i ponaša se u kršćanskom duhu dijeleći s bližnjima ono što posjeduje, pravosudni aparat na njezino ponašanje baš i nije tako gledao jer je ova djevojka ovih dana na Općinskom sudu u Bjelovaru osuđena na 11 mjeseci zatvora. Ipak, 28-godišnja djevojka ipak ne bi trebala iza rešetaka, pošto joj je zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro i to na način da se jedan dan zatvora mijenja s dva sata rada.

Tijekom postupka djevojka je priznala sve što joj se stavljalo na teret, a kako su se i ona i Općinsko državno odvjetništvo odrekli prava na žalbu, ova je presuda odmah postala pravomoćna.