Bruneji, Saudijska Arabija, Emirati samo su neke od država gdje su žene iznimno diskriminirane. Čak je i Švicarska, primjer demokratskog i uređenog društva tek u 70-ima dala pravo glasa ženama. Stoga je danas na Dječjem odjelu Narodne knjižnice ‘Petar Preradović’ Bjelovar održana spikaonica ”Djevojčice danas” namjenjena učenicima sedmih i osmih razreda.

Učenici su pozvani na raspravo o položaju djevojčica u suvremenom svijetu, a posebne gošće su bile Barbara Vukalović, policijska službenica za prevenciju PU bjelovarsko-bilogorske, psihologinja Mirjana Skukan te bivša dječja gradonačelnica Jana Brestovečki. Tijekom uvoda u spikaonicu učenici su imali priliku saznati kako žive djevojčice i žene u određenim zemljama gdje nemaju pravo glasa. Zanimljiva prezentacija je svakako potaknula žustru raspravu među učenicima, a ponajviše su razgovarali o fotografijama curica koje su se morale prisilno udati za šest puta starijeg muškaraca što je izazvalo i veliko čuđenje mladih učenika.

-Barbara Vukalović objašnjavala je učenicima kako postoje mnogi zakoni u Hrvatskoj koji sprječavaju spolnu diskriminaciju te da smo mi daleko iznad nekih zemalja koje diskriminiraju žene. Napomenula je kako nije bitno je li nešto označeno kao muško ili žensko, bitno je da obje strane imaju pravo, bez predrasuda, izabrati što žele.

Ovakve spikaonice su izuzetno bitne da mladi shvate da se bilo kakva diskriminacija mora iskorijenti te da će tako i naše društvo biti zdravije i demokratičnije. (vec)