Danas (petak) su predstavnici Grada Bjelovara na čelu s gradonačelnikom Dariom Hrebakom i partnerima u projektu ‘Djetinjstvo bez gladi’ prezentirali javnosti uspješnost istoimenog projekta. Naime, radi se o tome da su u prošloj školskoj godini u bjelovarskim osnovnim školama osigurani topli obroci za 496 djece.

-Ministarstvo za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu politiku prošle godine u kolovozu potpisalo je s Gradom Bjelovarom ugovor vezano uz projekt Djetinjstvo bez gladi, a koji je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, FEAD. Grad Bjelovar se u partnerstvu sa svih pet osnovnih škola prijavio na taj projekat i tako smo osigurali tople obroke za onu djecu kojoj je to najpotrebnije, a njih je 496 – naglasio je Hrebak. Također je istaknuo da je ukupna vrijednost projekta 637 tisuća kuna.

-Ono što je cilj samog projekta i što je najbitnije je to da ciljane skupine koje su navedene u ovom projektu, a to su djeca koja žive u siromaštvu ili koja žive na rubu siromaštva imaju osiguran barem jedan topli obrok u školi. Ovo je samo jedan od primjera projekta koji EU sufinancira i mislim da to treba što više koristiti tako da ćemo u rujnu na rebalansu proračun utrostručiti sredstva za projektne dokumentacije i za sufinanciranja iz EU fondova. – istaknuo je Hrebak.
Andrea Posarić, viša stručna suradnica za poduzetništvo, provedbu programa EU i međunarodnu suradnju navela je da su u programu Djetinjstvo bez gladi sudjelovala djeca koja dolaze iz obitelji čiji su roditelji nezaposleni, koja imaju više djece, čiji su roditelji korisnici zajamčene minimalne naknade i djeca koja su udomljena.

-Ta djeca žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva te ponekad znaju ostati gladna što je nedopustivo. Stoga je ovaj projekat imao namjeru financirati i osigurati namirnice za obrok u školi. Svaka osnovna škola u Bjelovaru brojala je više desetina učenika kojima je trebalo osigurati topli obrok. Stoga smo u prošloj školskoj godini podijelili 88 288 obroka s kojima je bilo namireno 496 djece – istaknula je Posarić. Ravnateljica II. osnovne škole, Davorka Bačeković – Mitrović izrazila je veliko zadovoljstvo ovim projektom.

-Naša škola je izrazito zahvalna i zadovoljna što je dio ovog projekta. Naših 125 učenika je obuhvaćeno ovim projektom i sigurno je da to njima mnogo znači. Ali mi djelujemo i proaktivno. Ako naknadno saznamo da postoji dijete koje više ne može imati osiguran barem jedan topli obrok, mi ga odmah uključujemo u ovaj program bilo na teret škole ili ovog projekta. Bitno je da nema gladne djece – zaključile je ravnateljica Bačeković – Mitrović