Jedna od malih noćnih mora svakog novopečenog roditelja je pitanje kome povjeriti dijete na čuvanje nakon što prođe vrijeme maminog i/ili tatinog porodiljnog dopusta. Srećom, današnje društvo je to riješilo putem institucija dječjih vrtića kojih je sve više, a usprkos neprekidnom padu nataliteta, čini se da ih još uvijek nema dovoljno.

Ljeto i vrijeme godišnjih odmora utjecalo je na smanjenje trenutačnog broja polaznika vrtića, a nadolazeća jesen popunit će sva mjesta u vrtićima našeg grada. O brojčanom stanju djece u vrtićima u gradu Bjelovaru, kao i o cijenama i uvjetima upisa upitali smo ravnateljice Dječjih vrtića Bjelovar, Osmijeh, Bubamara i Ciciban.

 Puna ekonomska cijena

– Grad Bjelovar sufinancira iznos pune ekonomske cijene vrtića koja se razlikuje od ustanove do ustanove, a formira se u skladu s ukupnim troškovima poslovanja vrtića kao i smještaja djece. Također, puna ekonomska cijena se u našem vrtiću formira svake godine, a prošle je godine iznosila 1975 kuna. Naš vrtić je ustanova najvećeg kapaciteta, ove će godine imati 478 polaznika te u skladu s navedenim moramo imati zaposlen i cjelokupan stručni tim koji uključuje pedagoga, psihologa, defektologa, zdravstvenog voditelja te logopeda koji je zaposlen honorarno.

Dječji vrtić Bjelovar je jedini kojem je osnivač Grad, a roditelji plaćaju dio ekonomske cijene u skladu s prihodima koje ostvaruju oba roditelja. Tako se iznosi koji roditelji plaćaju po djetetu kreću od 150 do 600 kuna – rekla je Anna Lauš, ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar. Roditelji su dužni prilikom upisa u vrtić između ostalog, dostaviti i potvrdu o primanjima na temelju kojih se izračunava prosječno mjesečno primanje prema članu kućanstva te se prema tome određuje cijena koju će roditelji plaćati za smještaj djeteta u vrtiću. Ostali bjelovarski vrtići su u privatnom vlasništvu te je u svima cijena koju plaća roditelj ista, a iznosi 600 kuna.

 Bjelovarski doručak

– U našem će vrtiću ove godine biti 160 mališana. Puna ekonomska cijena smještaja djeteta u Dječjem vrtiću Osmijeh iznosi 1600 kuna od čega Grad sufinancira 1000 kuna. Imamo pogodnost prema kojoj se cijena smještaja za drugo dijete u vrtiću umanjuje za 20 posto, a smještaj trećeg djeteta u potpunosti financira Grad Bjelovar – rekla je Marina Hehet Valentić, ravnateljica Dječjeg vrtića Osmijeh. Dječji vrtić Ciciban brine se o 210-ero djece, a puna ekonomska cijena smještaja iznosi 1650 kuna.

Najnižu punu ekonomsku cijenu ima smještaj u vrtiću Bubamara koji pohađa 97-ero djece, s tim da je desetak djece trenutačno na listi čekanja za upis ako se oslobodi koje mjesto. Ono što je zajedničko svim vrtićima na području našeg grada jest da svi provode program pod nazivom „Bjelovarski doručak“ kroz koji se našim najmlađim sugrađanima za njihove dnevne obroke i međuobroke servira hrana uzgojena na gospodarstvima u našoj županiji.

– Svi su vrtići našeg grada predali dokumentaciju na natječaj za dodjelu sredstava iz Europskog socijalnog fonda kojima bi se financirali različiti dodatni vrtićki programi. Naš vrtić smo kandidirali na nekoliko programa, a najznačajniji od njih je program pod nazivom „Vrtići po želji roditelja“. Radi se o desetosatnom programu poslijepodnevnog boravka u vrtiću, od 11 sati pa sve do 21 sat, a program bi bio posve besplatan za svu djecu, bez obzira na prihode roditelja. Projekt je hvale vrijedan iz više razloga, a pored olakšanja roditeljskih muka oko smještaja djece u vrtić omogućio bi i porast broja zaposlenih u vrtićima, s obzirom da bi se za ostvarivanje ovog programa zaposlilo mnogo novih stručnjaka raznih razina obrazovanja. Iz navedenih razloga, nadam se da će svi vrtići proći na navedenom natječaju i da će ovaj projekt zaživjeti i u našem gradu – rekla je Anna Lauš.

Grad čeka odobrenje projekta za rad vrtića u trećoj smjeni

Otkako je nova ekipa na čelu s Dariom Hrebakom preuzela Grad, Bjelovaru je do početka kolovoza odobreno 16 projekata financiranih iz Europske unije. Njihova vrijednost iznosi 46.641.947 kuna, od kojih je 37.108.096 kuna bespovratno.

Polovica projekata odnosi se na energetske obnove škola i vrtića. Drugu polovicu čine projekti: „Kotač promjene“, 100 posto financiran iz EU i vrijedan gotovo 10 milijuna kuna kojima je zaposleno 77 dugotrajno nezaposlenih žena, projekt „Sinergijom do uspješnije zajednice“, kojim su osigurani asistenti u nastavi djeci na području Grada koja trebaju pomoć pri svladavanju gradiva i praćenju nastave, „Djetinjstvo bez gladi“ kojim je omogućena besplatna prehrana u školi za djecu čiji su roditelji korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb, projekti vezani za raspolaganje i razvrstavanje otpada te mnogi drugi, priopćeno je iz Grada.

Tako je Bjelovar prema uspješnosti u korištenju EU fondova sa začelja u godinu dana skočio na četvrto mjesto.
Uz odobrene projekte, mnogi su još u pripremi. Još četiri projekta su u evaluaciji, odnosno pred realizacijom i do kraja godine bi trebali biti odobreni. Najveći među njima je projekt „Vrtići po želji roditelja“, kojim bi trebao biti osiguran rad u trećoj smjeni. Ukupna vrijednost tih projekata je viša od 33 milijuna kuna. Tako bi u godinu i pol dana, ako spomenuti projekti budu odobreni, ukupna vrijednost realiziranih projekata iznosila više od 80 milijuna kuna.