Piše: Vedran Cindrić

Dječji vrtić Bjelovar prije nekoliko dana pokrenuo je svoju novu internet stranicu koja je osim informiranja roditelja o općenitom radu vrtića prilagođena i situaciji epidemije koronavirusa. Naime, vrtići su zatvoreni do 19. travnja, no već sada postoje naznake da će taj rok biti još produžen, no o tome će se točnije izjasniti Nacionalni stožer Republike Hrvatske.

-Imamo novu stranicu koja je zaista bogata raznim sadržajima, a neki od njih su i dio aktivnosti i igara koje će pomoći djeci i roditeljima da lakše prebrode ovaj period izolacije – izjavila je Anna Lauš, ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar.

Na novoj stranici Dječjeg vrtića Bjelovar zbog epidemije koronavirusa postoji i poseban kutak za roditelje u kojem su savjeti psihologa kako djeci objasniti epidemiju koronavirusa, zatim detaljne preporuke za ostanak kod kuće s djecom kao i zbirka kratkih mindfulness vježbi.

Kako objasniti djeci što je COVID-19?

-Koronavirus je virus koji izgleda kao mala loptica s izbočinama koju ne možemo vidjeti našim okom jer je vrlo malena. Nastao je daleko od nas u Kini, ali kako ljudi putuju tako su ga proširili svijetom pa je došao i u Hrvatsku. Kada virus dođe u naše tijelo osjećamo se slično kao da imamo prehladu ili gripu. Možemo imati temperaturu, kašljati ili otežano disati (plitak dah). Virusom se možemo zaraziti kapljičnim putem, a to znači ako netko ima virus i kašlje, kiše i govori i stoji blizu nas može nam prenijeti virus – pojasnila je psihologinja na internet stranici Dječjeg vrtića te dodala.

-Ako vam dijete postavi pitanje na koje ne znate odgovor iskoristite to kao priliku i zajedno potražite informacije. Provjerite Internet stranicu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi ažuriranih i pouzdanih podataka o koronavirusu, umjesto senzacionalističkih naslova. Ako djeca pitaju, objasnite im da je smrt od virusa još uvijek jako rijetka, usprkos onome što bi mogli čuti. Gledajte vijesti sa svojom djecom kako biste mogli filtrirati ono što oni čuju. Starija djeca će samostalno dolaziti do informacija (npr. preko društvenih mreža), no važno je da s njima razgovarate o tome što su čuli.