Dinko Pirak, „vječni” čazmanski gradonačelnik i član središnjeg odbora Hrvatske seljačke stranke, objavio je u srijedu na svojem Facebook profilu da napušta tu stranku i to, kako tvrdi, zajedno sa svim članovima HSS-a u tom gradu kojih je navodno čak tristo.

Pirak se na odlazak odlučio nakon što je više puta kritizirao predsjednika HSS-a Krešu Beljaka zbog spornih izjava o UDBA-inim ubojstvima.

Pirak je poručio da će političko djelovanje nastaviti kroz drugi neki drugi oblik nezavisne lokalne političke opcije. U svojem „oproštajnom” govoru Pirak je poručio i da predsjednika HSS-a „ne zanima ništa drugo već samo poklonjeni saborski mandati koji su mu obećani od strane SDP-a”, što je poznavateljima lokalnih političkih prilika znak da je Pirak odstupio kako bi svoje sljedbenike mogao na vrijeme pripremiti za podršku HDZ-u na sljedećim parlamentarnim izborima. Naime, Pirak već godinama drži vlast u Čazmi uz pomoć HDZ-a, pa je očito da mu Beljakovo skretanje udesno nije baš najbolje leglo. Štoviše, već nakon prvog Pirakovog javnog istupa protiv stranačkog predsjednika, pojavile su se glasine da čazmanski gradonačelnik računa da će biti izbačen iz stranke i time steći auru žrtve. Beljak se ipak pokazao mudrijim i nije se grubo obračunao sa svojim kritičarem te na taj način „natjerao” Piraka da napusti stranku.