Bjelovar je jedan od prvih hrvatskih gradova čiji će poštari uskoro dobiti pametne telefone i prijenosne pisače te uz pomoć moderne tehnologije uvelike proširiti opseg ponuđenih usluga, doznajemo iz Hrvatske pošte. Dodaju da će se usluge obuhvaćene projektom pod nazivom “Digitalni poštar” vrlo brzo proširiti na sve hrvatske gradove.

Hrvatska pošta raspisala je javni natječaj za nabavku 2.500 smartphone uređaja i 2.200 bežičnih bluetooth pisača koji je početkom tjedna objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave. Iz objavljene dokumentacije vidljivo je da će ugovor s najboljim ponuditeljem trajati dvije godine, a procijenjena vrijednost iznosi 7,8 milijuna kuna. Ponuditelj će se birati po načelu ekonomski najpovoljnije ponude, pri čemu će se vrednovati cijena i jamstveni rok. Rok za dostavu ponuda je 20. studeni do 13 sati, za kada je ujedno zakazano i javno otvaranje ponuda.

“Digitalni poštar” aplikacija je na pametnom telefonu koja postaje sastavni dio načina obavljanja dostave u Hrvatskoj pošti, a obuhvaća obradu i dostavu svih pošiljki, vođenje dostavne knjige u digitalnom obliku te omogućava praćenje pošiljki u realnom vremenu, pojašnjavaju iz Hrvatske pošte. Poštari mogu ispisivati obavijesti o prispijeću pošiljke i račune ako korisnik neku od usluga plati na adresi preuzimanja. Pilot faza Digitalnog poštara započela je početkom srpnja ove godine na području poštanskog ureda Varaždin, kada je smartphonima i prijenosnim pisačima opremljen 31 poštar, a završila je 15. listopada. Nakon uspješnog testiranja i dodatnih unaprjeđenja, aplikacija je u potpunosti spremna za korištenje u svakodnevnom radu poštara, ističu u Hrvatskoj pošti.