Bjelovarčani od danas, 24. rujna, više ne moraju obijati šaltere gradske uprave kako bi ostvarili pravo na pomoć novorođenčetu u iznosu od tisuću kuna. Od sada, taj zahtjev mogu poslati iz udobnosti vlastitog doma. Usto, navodno će uskoro još 14 od ukupno 80 procesa Grada Bjelovara biti digitalizirano u korist građana, objavljeno je na današnjem predstavljanju na kojemu je bjelovarski gradonačenik Dario Hrebak uz pomoć suradnika okupljene pokušao uvjeriti da je Bjelovar postao prvi digitalizirani grad u Hrvatskoj.

Veća potpora u Trojstvu

No, realnost je ipak ponešto drukčija. Bjelovar je, barem u ovom trenutku, bez obzira za započete procese digitalizacije koje svakako treba pozdraviti, i dalje miljama daleko od, primjerice, Općine Veliko Trojstvo. Tamošnji stanovnici, naime, još od početka ove godine možete predati zahtjev za pomoć novorođenčetu. Da stvar bude bolja, ako stanujete na području Općine Veliko Trojstvo i dobili ste podmladak, proći ćete bolje nego da ste Bjelovarčanin. Umjesto tisuću, dobit ćete čak tri tisuće kuna potpore.

O tomu da u Velikom Trojstvu ne bježe, nego hrle prema digitalizaciji, svjedoči i niz drugih mogućnosti koje tamošnji mještani, za razliku od Bjelovarčana, već sada mogu ostvariti online. Preko službenih internetskih stranica Općine, primjerice, trenutno je moguće podnijeti obrazac za dodjelu jednokratnih financijskih potpora redovitim studentima, potporu za sufinanciranje smještaja u vrtiću, odnosno uslugu čuvanja djece kod registriranih dadilja.

15 od 80

Nadamo se da će Bjelovarčani po broju dostupnih digitaliziranih usluga uskoro „prešišati” Općinu Veliko Trojstvo, a potom moći uživati i u brojnim drugim prednostima digitalizirane birokracije, poput, primjerice, Riječana ili Zagrepčana.

– U gradskoj upravi svakodnevno se odvija 80 posebnih procesa. Mi smo implementirali svih 80, a od danas je u funkciji njih 15. Od tih 15, osobno već potpisujem neke dokumente. Kroz mjesec ili dva automatizirat ćemo i ostale procese. Jučer smo s jednim roditeljem napravili prvi online zahtjev za naknadu za novorođeno dijete koja će tom ocu biti isplaćena ta par dana. To neki gradovi već imaju u Hrvatskoj, ali uz tu uslugu mi ćemo ponuditi još mnoge druge. Ubrzat ćemo standard i izbaciti papire iz gradske uprave – kazao je gradonačelnik Hrebak na današnjem predstavljanju.