Mještani Novih Pavljana i Malog Korenova već godinama muku muče s ilegalnim deponijem na zemlji između njihova dva naselja, uz staru željezničku prugu Bjelovar – Garešnica. Već su, priča nam predsjednik Mjesnog odbora Novi Pavljani Mirko Horvat, u više navrata zbog toga problema kucali na vrata Grada i Komunalca, no problem se stalno ponavlja.

-Bili su ove godine dečki iz Komunalca i očistili sve to smeće, no sad ga je opet čitava hrpa. Taj mali ilegalni deponij nalazi se u neposrednoj blizini kuća, prve obitelji stanuju na udaljenosti od svega stotinjak metara i zbog toga se brinemo za sigurnost ljudi – kaže Horvat, pokazujući nam razbacani građevinski i otpad iz kućanstva na neurednoj gomili. Dodaje kako nesavjesni građani koji na tom mjestu ostavljaju svoje smeće, najčešće onamo dolaze pod okriljem noći.

-Djeca su i nedavno na tom mjestu uočila kombi bez registarskih oznaka iz kojeg je izbačen otpad. No, počinitelji su brzo obavili posao i pobjegli – kaže naš sugovornik.
U Gradu Bjelovaru kažu kako su upoznati s problemom ilegalnog odlagališta otpada na trasi stare pruge.

-Dio te pruge je u vlasništvu države, s dio u vlasništvu Grada. Na toj se trasi više puta radilo čišćenje otpada, no nesvjesni građani, unatoč brojnim akcijama odvoza otpada koje Komunalac organizira na godišnjoj razini te postojećem reciklažnom dvorištu, i dalje odlažu otpad u prirodu. Takva nesavjesna postupanja su i kažnjiva, no eventualne prekršitelje je teško evidentirati. Ukoliko imaju spoznaje o njima građani bi ih trebali prijaviti u komunalno redarstvo. Grad Bjelovar ima obvezu, prema dojavi, izaći na teren i organizirati čišćenje takvih divljih odlagališta, što uredno i čini – poručuju iz Grada.