Premijer Andrej Plenković pružio nam je, a potom uskratio mogućnost da odaberemo kojoj će Bjelovarsko-bilogorska županija regiji pripadati u statističkoj podjeli koja na snagu stupa 2023. godine, istaknuto je na tiskovnoj konferenciji Demokrata, Glasa i nezavisne vijećnice Sandre Frčo u ponedjeljak u Bjelovaru. Podsjetimo, podjela Hrvatske na statističke regije prema kojoj će Bjelovarsko-bilogorska županija odlukom Vlade pripasti Panonskoj, a ne Sjevernoj Hrvatskoj, i dalje je u fokusu bjelovarsko-bilogorskih političara. Županijska većina sa čelu sa županom Damirom Bajsom zalagala se da Hrvatska u statističkoj podjeli koja na snagu stupa 2023. godine bude dio Sjeverne Hrvatske.

Izborni zakon će pokazati gdje smo

Oporba u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koju čine HDZ, HSS i HSLS inzistira da je Panonska Hrvatska kvalitetnije rješenje. I dok iz oporbe naglašavaju da će županijski poduzetnici u Panonskoj Hrvatskoj imati šansu povući 15 posto više na natječajima za EU fondove, Bajs i partneri smatraju da je ovdje riječ o odluci koja uvelike nadilazi tek statističku podjelu, s obzirom da će se raditi na tomu da buduće regije budu homogene, odnosno da će se po novoj regionalnoj podjeli pripremati regionalni operativni programi.

Ines Šarić, predsjednica županijskog Glasa, istaknula da će prvi test nove teritorijalne podjele biti izborni zakon.

– Iako to u HDZ-u ne žele priznati, ovdje je riječ o političkoj, a ne statističkoj podjeli. HDZ je na vlasti u svim slavonskim županijama i u nijednoj na sjeveru Hrvatske. Vidjet ćemo kakav će biti izborni zakon i hoće li već u njemu odluka o tomu da pripadnemo Panonskoj Hrvatskoj imati utjecaja – upozorava Šarić. Dodala je i kako argument o EU poticajima ne stoji jer zbog izlaska Velike Britanije iz EU postoji mogućnost da u regiji Sjeverna Hrvatska uvjeti za EU fondove budu jednaki kao u Panonskoj Hrvatskoj.

Stranačka mašinerija

Bojana Hribljan, regionalna predsjednica Demokrata, istaknula je da je BBŽ infrastrukturno i gospodarski povezana za Zagrebom, a ne s Osijekom.

– Stranačka mašinerija i oni čija vlast ovisi o njima vuku nas na istok i usput krše sva demokratska načela. Nama je pomoćnica ministrice regionalnog razvoja rekla da su obje varijante jednako dobre, da je razlika u nijansama i da mi kao Županija i Županijska skupština odlučujemo, a onda su nam oduzeli mogućnost odabira. Zašto, ako je riječ o toliko nebitnoj odluci – zapitala se Hribljan, inače i dožupanica. Ako nam vlast želi dobro, dodala je, neka to pokaže djelima, neka puste u promet prugu i neka dovrše brzu cestu.

Nezavisna vijećnica Sandra Frčo poručila je kako se volja izabrane većine se nije poštivala i kako je odluka premijera i HDZ-ove Vlade negiranje demokracije.