Hostel Daruvar, turistički objekt u vlasništvu Grada Daruvara, smješten u samom centru Malog Lošinja svoja je vrata ovogodišnjim turistima otvorio sredinom lipnja. U 10 soba kapacitet je 32 kreveta, s krevetima na kat 44, a sobe su četverokrevetne, trokrevetne i dvokrevetne. Gostima je na raspolaganju blagovaonica, besplatni wi-fi, kao i korištenje hladnjaka.

 Najave za kolovoz

– U ovom trenutku, a sada je kraj srpnja, popunjenost je 60 posto. To je nešto lošije no prošle godine u isto vrijeme, ali imamo odlične najave za kolovoz. Jedan od problema je što smo registrirani kao hostel, naše sobe su višekrevetne, a to na žalost malo gosti želi. Najveća je potražnja za dvokrevetnim sobama kojih mi imamo najmanje. Imamo čak četiri sobe sa po šest kreveta, ljudi ne žele spavaonicu dijeliti s neznancima. Obitelji nam također traže poseban smještaj, tako da pokušavamo zaista svima izići u susret – kazala je Dunja Grubić, direktorica Termalnog vodenog parka koji upravlja hostelom. Profil gostiju je različit te je i on jedan od faktora koji utječe na smještaj. Nije isto ako su u hostelu djeca i osobe treće životne dobi, svatko od njih ima svoj ritam.

– Zadnja grupa u hostel stiže 2. rujna i ona je u pravilu najslabije popunjena. Jedan od razloga je i cijena, naime kako je u tom razdoblju riječ o podsezoni, cijena bi trebala biti niža. Također smo na temelju iskustva uočili da bi noćenje u tim najvećim, šesterokrevetnim sobama također trebalo biti s nižom cijenom. To su sve stvari na kojima ćemo, nadam se dogodine, poraditi – dodala je Dunja. U Lošinju je u ovom razdoblju u prvih mjesec dana rada bilo i nekoliko većih skupina gostiju pa je tako u hostelu boravila skupina mladih tenisača iz Zagreba te jedna veća skupina umirovljenika. U hostelu su zaposlene četiri osobe, voditelj koji je s Lošinja te zamjenica, kuhar i pomoćna kuharica iz Daruvara.

Nema radnika

– Posebno nam je teško s radnicima, kao i na TVP-u. Radnika nema, tako da smo sretni što je naš kuhar iz prošle sezone pristao i opet je dio našeg tima. Cijena punog pansiona s prijevozom iz Daruvara po osobi iznosi 220 kuna. Kada nam dođu gosti samo prespavati tada je noćenje s doručkom 126 kuna, a puni pansion 198 kuna. Mišljenja o cijeni su različita, jednima je skupo, a drugima jeftino, no to je kao i u svemu. Ima još vremena da poslovni rezultat bude još bolji. Puno očekujemo od kolovoza, a tome u prilog ide i velik broj upita koje imamo ovih dana, od kojih se neki već i realizirani. Mjesta uglavnom još ima, tako da svi koji razmišljaju kuda na ljetovanje, mogu u Lošinj – kazala je Dunja.