Projekt sveobuhvatne obnove i proširenja kapaciteta Daruvarskih toplica, “težak” stotinjak milijuna kuna, jedan je od dva projekta s područja Bjelovarsko-bilogorske županije koji je uvršten u takozvani Junckerov plan (europski plan za kapitalne investicije koje bi pridonijele gospodarskom rastu), a bitno je napomenuti i kako je “preživio” prvu reviziju prilikom koje je broj hrvatskih projekata sa 70-ak spao na njih 20-ak. Ulaganje u Daruvarske toplice, napomenuo je to i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs prilikom prošlotjednog obilaska u društvu Ratomira Ivičića, direktora Hrvatske turističke zajednice, moguće je izvesti i u javno-privatnom aranžmanu, a podrška Europske komisije svakako pokazuje kako je riječ o isplativu projektu. Najvećim investicijskim ciklusom u povijesti Daruvarskih toplica komercijalni gosti odijelili bi se od onih koji dolaze preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, izgradila bi se dva potpuno nova objekta, a četiri postojeća, koji su zbog svoje starosti, ljepote i značaja proglašeni zaštićenim povijesno-kulturnim objektima, potpuno bi se preuredila, a u slučaju Švicarske vile i prenamijenila. Naime, to prekrasno zdanje danas služi kao upravna zgrada, a trebalo bi se prenamijeniti u boutique-hotel. Ostale zgrade, poput najstarije Antunove kupke koja datira iz 1772. i Centralnog blatnog kupališta iz 1909. godine također bi ušle u uporabu.

– Projektom je predviđeno povećanje smještanjih kapaciteta sa sadašnjih 160 na 250 soba u kategorijama od 3+ i 4 zvjezdice po međunarodnim hotelskim standardima, osiguravanje energetske neovisnosti kroz upotrebu obnovljivih izvora energije te proširenje ponude kroz zdravstveni, kulturni, sportski i gastro turizam – istaknuo je Marsel Medak, ravnatelj Daruvarskih toplica, zdravstvene ustanove u vlasništvu Bjelovarsko-bilogorske županije.

U potrazi za strateškim partnerom

Navedenu investiciju najbolje bi bilo izvesti uz pomoć privatnog partnera, a osnovna prednost jest u tomu što je čitav projekt spreman za realizaciju – sve je isplanirano u skladu s prostornom dokumentacijom, a daruvarski gradski dužnosnici također podržavaju investicije.

– Iznimno sam zadovoljan onime što sam čuo jer su nerazriješeni imovinsko-pravni odnosi, kao i neusklađenost sa važećim prostornim planovima dvije najveće prepreke na koje nailazimo kada govorimo o turističkim projektima. Ovdje su oba preduvjeta ispunjena, a mi ćemo kao Hrvatska turistička zajednica pomoći i u potrazi za potencijalnim investitorima, iako nam to nije u opisu posla – istaknuo je Ivičić.

Bajs je pak podsjetio kako su se Daruvarske toplice strateški orijentirale na komercijalno tržište, a ta strategija pokazuje rezultate. Udio gostiju preko HZZO-a još lani pao je ispod 50 posto, s tendencijom daljnjeg pada, odnosno povećanja udjela komercijalnih gostiju.