Daruvarska Rimska šuma, kompleks od 20 hektara u samom središtu grada, u posljednje vrijeme šetači zaobilaze, a i oni koji se zateknu u njoj ostanu zatečeni viđenim. Smeće uz pješačke staze, urušeno drveće, uništene staze, klupe i stolovi, samo su manji dio onoga što se može sresti, uputite li se stazom od Strme ulice. Daruvarčanin Vinko Medvidović i njegova supruga Ilonka svaki dan šeću Rimskom šumom sa svojim psom. Mirovine su zaradili u Njemačkoj i, kako kažu, odlučili su starost provesti u njima najljepšem gradu. No, zbog onoga što vide svaki dan, ogorčeni su i traže odgovore, ali i reakciju odgovornih.

 Uništene šetnice

-Na moju reakciju me potaknulo neodržavanje šetnica, bacanje smeća i svakakvog otpada. Ja sam sve to dokumentirao i pokazao ljudima u daruvarskoj Šumariji. Zanimljiv je bio njihov odgovor. Naime, rekli su mi da oni ne znaju je li to šuma ili park katastrofa. Ne znaju tko je zadužen za čišćenje, a znaju izvlačiti balvane iz šume i praviti štetu na šetnicama. Vidi se da su staze uništene, ali nitko ih nije popravio. Nitko njima ne brani izvoziti drvo, ali trebalo bi nakon izvlačenja sve sanirati. Ono što me još boli su i velike hrpe suhog granja ostavljenog uz same staze. Rekli su mi da je to tako po zakonu, da na svakom panju mora biti ta hrpa – priča Medvidović. Dodaje kako je radnicima Šumarije sugerirao da razbacaju granje po šumi jer će tako prije istrunuti, no tvrdi da su mu rekli da to ne smiju učiniti, opravdavajući se činjenicom da granje nije na staze te da zbog toga ne bi trebalo smetati prolaznicima. U Rimskoj šumi nalazi se i Židovsko groblje te Julius Brum odnosno Izvor ljubavi. U neposrednoj blizini izvora koš je pun smeća koje tamo stoji, dodao je naš sugovornik, sigurno dva mjeseca. U neposrednoj blizini je i deblo drveta koje je palo na stazu i zakrčilo prilaz tabli s pojašnjenjem o sastavu vode.

-Želimo biti turistički grad, baviti se turizmom, no ovako se to ne može. Umjesto da uredimo ovo mjesno, mi okrećemo glavu od prirode – žali se naš sugovornik. Njegova supruga ispričala nam je neugodno iskustvo koje je doživjela kad je ovoga ljeta u Rimsku šumu dovela goste iz Njemačke.

-Ja sam im stalno pričala kako je tu sve lijepo uredno i kako je ta šuma nešto posebno. I onda, kada smo ušli u šumu, imali smo što vidjeti. Moji prijatelji bili su u šoku, a ja u još većem – pojasnila je neugodnu situaciju Ilonka. Unutrašnjost šume je uređena obilježenim i pošljunčanim stazama i klupama za odmor. No, staze se ove godine nisu nasipavale, a ono što još bode u oči, neuredni su ulazi u šumu, edukativne table koje su obrasle u grmlje, kao i glavni ulaz na Poučnu stazu.

 Skora sanacija?

-Zanima me je li netko od odgovornih, onih koji vode grad i dovode u njega turiste, nedavno prošetao ovuda. Ako se baviš turizmom, onda ti ove stvari moraju jako smetati i moraš reagirati. Ja znam što je oko šuma, no ovo je sada ”šuma smeća” – kaže Medvidović.

U Hrvatskim šumama, Ispostavi Daruvar, cjelokupunu situaciju prokomentirao je upravitelj Darko Bakarić.

-Rimska šuma nalazi se u nadležnosti Hrvatskih šuma. Nedavno smo izvlačili veću količinu drvne mase iz te šume, uslijed čega je došlo do oštećenja staza. U narednom ćemo razdoblju pristupiti izvoženju granja iz šume, kao i sanaciji staza. U sklopu tih poslova odvest će se i sav otpad koji su građani bacili u rubni dio šume na području Ulice Frante Buriana. Molim sve za strpljenje, ali u narednom razdoblju biti će sve sanirano – poručio je Bakarić. (ss)