BJELOVAR – Rukometašice Bjelovara protekla dva tjedna nisu odigrale ni jednu utakmicu. Prvo je odgođen dvoboj 19. kola protiv Podravka Vegete, a zatim je prošli tjedan došla i reprezentativna stanka. Prvi sljedeći ispit Bjelovarčanke očekuje predstojeću subotu kada u sklopu 20. kola gostuju u Dugom Selu. Tako je novi trener Dario Obran dobio neočekivan luksuz od tri tjedna bez utakmica u kojima ekipi može usaditi neke svoje ideje te igračice dobro pripremiti za završnicu sezone u kojoj će igrati ritmom srijeda/subota.

– U ovih mjesec dana igračice su se manje ili više upoznale s mojim idejama i mojim radom. Dojma sam da smo solidno kliknuli i to je ono što me veseli. S dijelom igračica sam do prije nekoliko godina radio u mlađim uzrasnim kategorijama, a dio nisam baš dobro poznavao tako da je proteklih nekoliko tjedana i meni dobro došlo da vidim s čim raspolažem. U globalu mogu reći da je riječ o izuzetno mladoj, ali i izuzetno potentnoj ekipi u kojoj glavnu riječ vodi niz juniorskih reprezentativki – naglašava trener Obran i nastavlja.

Dugo Selo

– Proteklih sezona u ekipi su glavnu riječ vodile iskusne igračice Borković, Schuster i Tvorić koje su otišle, odnosno Mamić koja je trenutno ozlijeđena. Tako je sav teret trenutno pao na leđa mladih igračica koje mogu odigrati sjajno, no isto tako mogu biti ispod razine očekivanja. Oscilacije su za mlade igračice sasvim razumljive, a na meni je da te crne rupe smanjim na minimum – dodaje mladi trener Bjelovara.

U subotu će Bjelovarčanke gostovati kod zahuktalog Dugog Sela, a samo četiri dana kasnije će s istim protivnikom odmjeriti snage u Dvorani europskih prvaka.

– S obzirom na koronavirus sezona je dosta neobična. Najbolji primjer smo mi koji protekla tri tjedna nismo odigrali ni jednu utakmicu, a u sljedeća tri tjedna potencijalno možemo odigrati čak šest. Trenutno smo fokusirani na Dugo Selo. Riječ je o iskusnoj ekipi koja igra dosta agresivno i čvrsto te s takvom igrom i pristupom, pogotovo na domaćem parketu, iznenadi i neke nominalno bolje protivnike. Mi u prvom redu ne smijemo dopustiti da nam se to dogodi i onda možemo očekivati dobre rezultate – kaže Obran koji se ne želi previše opterećivati konačnim plasmanom na kraju sezone. Ističe da je u sljedećih nekoliko mjeseci ključno da igračice kvalitetno usvoje njegove ideje, a tek na jesen možemo očekivati prve prave rezultate zajedničkog rada.

Škola rukometa

– Naravno da već razmišljamo o ljetu i pripremi za sljedeću sezonu, ali u fokusu je ipak tekuće prvenstvo. Ono što će na ljeto biti važno je da zadržimo trenutni kadar koji, kako sam već naglasio, ima strašan potencijal. Možda kadar možemo nadograditi s jednom ili dvije igračice, prvenstveno iz razloga jer je izgledno da ćemo vjerojatno ostati bez Mamić. Svjesni smo toga da neke igračice imaju ponude iz Lokomotive, pa čak i Podravke, ali pitanje je koliko je za njih dobro da u ovom trenutku odu u takve sredine. Nekakve ponude iz recimo Umaga ili Zrinskog za par sto kuna više nego što imaju u Bjelovaru su potpuno deplasirane i o njima ne želim ni razmišljati. Naglašavam, mlada smo i izuzetno talentirana i potentna ekipa te ako ostanemo na okupu uz kvalitetan rad možemo jako visoko i ekipno i individualno. Ono što mi imamo u Bjelovaru u vidu potencijala i talenta praktički nema nitko u Hrvatskoj – ističe Obran koji se s nekoliko rečenica osvrnuo i na rad u školi rukometa. Kredibilitet da govori o radu s mlađim uzrasnim kategorijama daje mu činjenica da je najuspješniji trener u povijesti škole rukometa ŽRK Bjelovar. Naime, prije tri godine s klupskim kadetkinjama je osvojio naslov državnog prvaka. Dio igračica iz te ekipe sada su nositeljice kvalitete u prvoj ekipi.

– Činjenica je da se u školi rukometa ne radi kvalitetno kao nekada. Postoje neka godišta s kojima se radi dobro, no neka godišta poput onog 2002. i 2003. smo izgubili. Iz ta dva godišta praktički nemamo igračicu za prvu ekipu. Isto tako 2008. godište nam se ne natječe nigdje i već sad je u zaostatku za konkurencijom. Nešto će se u školi rukometa morati mijenjati, jer ćemo za nekoliko godina praktički ostati bez svojih igračica. Primarno moramo pojačati trenerski kadar u školi rukometa – zaključuje Obran. (M. Ćuk)