Bjelovarski ogranak Hrvatske socijalno-liberalne stranke ove će subote (13. lipnja) na cjelodnevnom gospodarskom forumu koji će se održavati u bjelovarskom hotelu Central ugostiti neke od najcjenjenijih hrvatskih gospodarskih stručnjaka poput Vladimira Ferdeljija, Josipa Budimira i drugih. Održat će se niz radionica i okruglih stolova s aktualnim gospodarskim temama, uključujući i dvije posebno značajne za bjelovarsku sadašnjost i budućnost – Gospodarski potencijali grada Bjelovara i Bjelovarsko gospodarstvo 2020. godine. Jedan od najzaslužnijih za nesumnjivo koristan i potreban gospodarski forum je Dario Hrebak, predsjednik bjelovarskog HSLS-a.

BJ: U kakvom je stanju bjelovarsko gospodarstvo danas i na koji način nam mogu pomoći ovakvi skupovi?

– Nažalost, bjelovarsko gospodarstvo zadesila je sudbina hrvatskog. Puno smo poduzetnika i obrtnika izgubili, sjetimo se samo nekad velikog Elektrometala. U razgovoru s poduzetnicima osjećam da je sada prijelomni trenutak da se nešto učini jer i najizdržljiviji poduzetnici su na rubu snaga. Upravo iz tog razloga odlučili smo na naš ekonomski forum pozvati relevantne hrvatske stručnjake iz područja ekonomije, gospodarstva, obrazovanja, te predstavnike velikih stranih investitora koji bi nam ponudili svoja viđenja rješenja izlaska iz krize s posebnim osvrtom na rješavanje problema bjelovarskih poduzetnika i obrtnika. Pozvali smo i sve bjelovarske gradonačelnike i župane, bivše i sadašnje, ugledne poduzetnike i obrtnike s područja grada Bjelovara, jer cilj nam je svima isti – unaprijediti bjelovarsko gospodarstvo i podignuti standard života u Bjelovaru.

BJ: Da bi se gospodarska politika počela provoditi, potrebni su ljudi. HSLS je jedina hrvatska politička stranka koja je jasno i glasno poručila da je započela predizbornu kampanju. Učinili ste to upravo u Bjelovaru. Što očekujete na parlamentarnim izborima?

– HSLS je dio koalicije desnog centra predvođene HDZ-om i nastupiti ćemo zajedno na sljedećim parlamentarnim izborima. Bjelovar je naša najjača izborna baza i naravno da očekujemo najbolji rezultat HSLS-a upravo u Bjelovaru i našoj županiji. Mislim da, obzirom na snagu svih partnera, domoljubna koalicija konačno može uvjerljivo pobijediti u II. izbornoj jedinici. Predsjednik Kosor najavio je javno da će bjelovarski HSLS u našoj izbornoj jedinici imati kandidata za Sabor, a na građanima je da odluče hoće li Bjelovar dobiti saborskog zastupnika iz redova HSLS-a.

BJ: Idete u koaliciji s HDZ-om i ostalim strankama desnog centra? Koliko ćete imati otvorene ruke kada je u pitanju provedba gospodarskog programa?

– Mi smo i potpisali koaliciju prvenstveno zbog našeg gospodarskog programa. Ako se sjetite, prije četiri godine izašli smo samostalno na izbore s programom koji je od gospodarskih stručnjaka bio proglašen najboljim. Bili smo četvrta stranka po osvojenim glasovima, ali nažalost nismo ušli u parlament. Ovoga puta odlučili smo ući u koaliciju s HDZ-om kako bi imali garancije provesti naš program. Kao potpredsjednik HSLS-a na državnoj razini, sudjelovao sam u pregovorima s vodstvom HDZ-a te je zaključeno da će gospodarstvo imati prioritet nakon pobjede na parlamentarnim izborima i da su gospodarski programi HDZ-a i HSLS-a vrlo slični.

BJ: Hoće li HSLS imati kandidata za bjelovarskog gradonačelnika na sljedećim izborima?

– Na nedavno održanim izborima za mjesne odbore bjelovarski HSLS je ponovno iznenadio svojim rezultatom. Osvojili smo gotovo 25 posto glasova i time pobijedili i „veliku“ lijevu koaliciju predvođenu aktualnim gradonačelnikom, a ako uzmemo u obzir i odličan rezultat naših koalicijskih partnera, zajedno smo ostvarili apsolutnu pobjedu. Smatramo da je došlo vrijeme da učinimo korak više i da povjerenje građana u novi, mladi HSLS potvrdimo na sljedećim lokalnim izborima. HSLS će sigurno imati kandidata za gradonačelnika Bjelovara. Našem gradu treba promjena, nova energija i vizija napretka grada.