Danas kreću Dani piva u Daruvaru. U samom središtu ovog grada već se 178 godina kontinuirano proizvodi pivo, pa nije ni čudno da se jednom godišnje na tamošnjim Danima piva, koji se i ove godine održavaju od 17. i 18. kolovoza, okupljaju ljubitelji i poznavatelji piva – osobito onog zanatskog. Danas se održava i Konferencije malih nezavisnih pivara Hrvatske u dvorcu grofa Jankovića u Daruvaru. Sam izbor mjesta održavanja također je simboličan jer je upravo grof. Janković prije 178 godina utemeljio pivovaru u središtu Daruvara koja se od pokretanja do danas neprekinuto bavi proizvodnjom piva i vjerojatno je najstarija industrijska pivovara na ovim prostorima.

Na predavanjima i panelima razgovarat će se o važnosti kvalitete te kreiranju znaka kvalitete piva malih nezavisnih pivovara odnosno brandiranja proizvoda nezavisnih proizvođača piva. Najvažnije, razgovarat će se i o snazi i imperativu nezavisnosti malih proizvođača piva. Na tržištu se naime sve češće pojavljuje i pivo proizvedeno u malim proizvodnim pogonima iza kojih stoje veliki sustavi i korporacije, a nezavisni proizvođači smatraju kako je ovu razliku potrebno naglasiti i podići svijest potrošača, ugostitelja i trgovaca u ovom pogledu.

Nakon konferencije pivari će posjetiteljima ‘Dana nezavisnosti’ ponuditi na kušanje više od 50 različitih vrsta piva. Ovaj festival poznat je po prezentiranju noviteta malih nezavisnih pivovara. Tako će struka i publika imati priliku kušati i dva noviteta iz linije Peti Element – GREENPOWER – pivo s ekstraktom industrijske konoplje, i WEISSBERY – kiselo pivo sa malinom majstora pivara Pivovare Daruvar Kreše Marića i predsjednika Grupacije malih nezavisnih pivovara. GREENPOWER je svijetlo lager pivo sa dodatkom ekstrakta cvijeta industrijske konoplje (Cannabis Sativa) koji mu daje potpuno novu aromu kanabisa. Pivo je prepoznatljive zelenkaste boje odakle mu i naziv GREENPOWER, jer podsjeća na ”zelene moć prirode”. WEISSBERY je potpuni novitet u ponudi linije Peti Element jer se radi o kiselom pivu obogaćenom koncentriranim sokom maline, pravim osvježenjem za vruće ljetne dane. GREENPOWER i WEISSBERY, kao i ostala piva iz linije 5th element dolaze iz radionice majstora pivara Kreše Marića, koji svojim inovativnim pristupom proizvodnji piva, te dugogodišnjem proučavanju i eksperimentiranjem sa pivskim stilovima uvijek iznova oduševljava pivsku scenu novim uzbudljivim proizvodima. Krešo Marić je i Voditelj Grupacije malih nezavisnih pivara Hrvatske te domaćin ‘Dana nezavisnosti’, koji je osim po predstavljanju pivskih noviteta poznat i po nezaboravnim druženjima domaćih malih nezavisnih pivara.

Hrvatska nezavisna pivska scena snažnija je nego ikada pa će biti vro zanimljivo provjeriti što su sve domaći majstori skuhali u protekloj godini. Cijena ulaznice za ‘Dan nezavisnosti’ iznosi 50,00 kn, a u cijenu je uključena poklon festivalska čaša, druženje s majstorima pivarima 36 nezavisnih pivovara i naravno, kušanje piva. ‘Dan nezavisnosti počinje u 18:00 sati u petak 17. kolovoza, u dvorištu Dvorca grofa Jankovića.

Koncert Psihomodo popa

Drugog dana „Dana piva“, u subotu 18. kolovoza, uz koncert Pshiomodo popa posjetitelji će uživati u pivima Pivovare Daruvar iz linije Peti Element i Staročeško po povoljnim cijenama, na šanku dugačkom više od 30 metara na glavnom daruvarskom trgu.
Pivovara Daruvar još od Davne 1840. godine proizvodi svoje prepoznatljivo i omiljeno svjetlo lager pivo, Staročeško. Ovo pivo stoga ima posebno mjesto u hrvatskoj pivarskoj tradiciji, a iz godine u godinu stječe sve veći krug poklonika. Staročeško je tako u prvih šest mjeseci 2018. godine ostvarilo porast prodaje od čak 25%. Zahvaljujući svemu navedenom Staročeško je zaslužilo i novi izgled pa će tako posjetitelji Dana piva moći upoznati i novu etiketu svog starog prijatelja. Staročeško svjetlo, Crveno i Bock pivo odnedavno ima posebno dizajniranu etiketu koju krasi ilustracija ždrala, zaštitnog znaka grada Daruvara i Pivovare Daruvar. Za dizajn etikete zaslužna je kreativna agencija Pakeraj koja se pobrinula da daruvarski ždral na etiketi Staročeškog dobije zasluženo dominantno mjesto, ali i vrlo osebujan karakter. Pakeraj je ove godine za etiketu 5th Element piva osvojio nagradu Cropak.