Bjelovarsko-bilogorska županija mnogobrojnim događanjima proslavit će sutra, u petak, 8. lipnja, godišnjicu osnutka, a na svečanoj sjednici Županijske skupštine zaslužnima će se podijeliti prigodna priznanja. Ove godine dodijelit će se i ona najviša titula, Povelja Počasnog građanina Bjelovarsko-bilogorske županije koja se dodjeljuje domaćem ili stranom državljaninu koji se osobno istaknuo naročitim zaslugama za Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Dojmljiv govor u češkom parlamentu

Dobitnica te povelje je Viktorie Hradska, dramaturginja, kazališna i filmska teoretičarka rođena 1944.godine u Budimpešti. No, njezin život povezat će se s Hrvatskom, odnosno Bjelovarsko-bilogorskom županijom gotovo pola stoljeća kasnije, u jeku Domovinskog rata. Ona je, naime, početkom rujna 1991. godine kao potpredsjednica i generalna tajnica Vladinog odbora za međunarodne odnose Republike Češke, vodila delegaciju Vlade svoje države u posjet Zagrebu, ali i Čehoslovačkom savezu u Daruvaru. Povijest će pamtiti kako je to bila prva delegacija koja je posjetila savez u ratno ugroženom Daruvaru. Predsjednica Čehoslovačkog saveza, Lenka Janota, informirala je češku uzvanicu o ratnim zbivanjima na ovim područjima. Nakon povratka u Češku, Hradska je održala je vrlo dojmljiv govor u parlamentu češke republike s ciljem podrške Hrvatskoj i zaustavljanja rata, ali i inzistirala na konkretnoj pomoći češkoj i slovačkoj manjini.

Nakon tog , svi prisutni su ustali i minutom šutnje odali počast svim žrtvama Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, a nedugo zatim bio je organiziran odlazak i smještaj u Češku za oko 1500 djece s područja naše županije. Usto, posjet Viktorie Hradske županiji imao je i diplomatski važnu ulogu o prenošenju istine iz ratno ugroženih prostora i priznanju Republike Hrvatske.
Povelju za naročite uspjehe u gospodarskom i društvenom životu dobit će poljoprivrednik Dražen Gelenčira, a povelja će završiti i u obrtu za proizvodnju, preradu gljiva i trgovinu Andričić koji posluje od 1994. godine.

Plaketu Tihomir Trnski za izuzetne rezultate na obrazovnom, kulturnom, sportskom i drugim područjima kulturnog života županije dobit će KUD Đeram, Zajednica Mađara Grubišnog Polja, trenerica taekwondoa Sanela Tolić Medak, Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar, Vedran Milić, diplomirani klavirist i profesor klavira, Tradicijski kulturni centar Bjelovar i pjesnik Goran Gatalica.
Vrijedi napomenuti i da će za izuzetan doprinos u demokratskom usmjerenju i promicanju ugleda Bjelovarsko-bilogorske županije biti dodijeljene Medalje bjelovarsko bilogorske županije. Dobit će ih predsjednik Udruge Hvidra Daruvar Krešimir Ivančić, Ivo Gjaić, umirovljeni pripadnik MUP-a, Udruga osoba s invaliditetom Grubišno Polje i Udruga hrvatske policije branitelja Daruvara 91.