BJELOVAR – Sutra je blagdan Svih svetih kada se prisjećamo svojih najmilijih i dan kada će bjelovarska groblja posjetiti tisuće građana. Kako se bjelovarska tvrtka Komunalac koja je zadužena za održavanje groblja priprema za nadolazeći blagdan provjerili smo kod Josipa Hegeda, člana uprave Komunalca.

-Komunalac upravlja sa 34 groblja na kojima tokom cijele godine neprekidno kosimo travu, čistimo staze i praznimo kontejnere. Dakle, krenemo s jednim grobljem i kada dođemo do 34-og kreće se ispočetka – počinje Heged i nastavlja.

Pred blagdan Svih svetih imali smo pojačane aktivnosti jer znamo da će tisuće ljudi posjetiti groblja. Naravno, najviše posla imao na dva glavna gradska groblja koja su daleko i najveća. Ovih dana smo i provjeravali hidrantske mreže jer će biti mnogo lampiona zapaljenih pa moramo biti spremni za neželjene slučajeve, kaže nam Heged i naglašava da su već sada spremni za nadolazeći blagdan.

Jedan manji požar

Groblja će tih dana biti otvorena od 0 do 24 sata, a mi ćemo u cijelom tom razdoblju imati dežurne ekipe jer ništa ne želimo prepustiti slučaju. Jednom smo samo imali slučaj da je vjetar otpuhao lampion na živicu koja se zapalila. Ali naša ekipa je brzo reagirala i šteta je bila samo dva metra izgorene živice – prisjeća se Heged. Kaže da ih veliki posao očekuje i nakon samog blagdana.

Tada nas očekuje gotovo isti obujam posla kao i nakon blagdana. Moramo pokupiti sve lampione kojih će biti na desetine tisuća i onda ih pravilno zbrinuti. Te ponovno očistiti sva groblja te još mnogo dodatnih radova. Posla će biti jako puno, ali zato smo tu i uvjeren sam da će sve proći u najboljem redu. Mi smo spremni – naglašava Heged kojeg smo upitali i to se događa s grobnim mjestom kada za njega nije plaćena grobna naknada deset godina.

Napuštena grobna mjesta

Kao i u svemu, tu se ide po zakonu. Dakle, ako nije plaćena grobna naknada deset godina smatra se da je grobno mjesto napušteno i može se ponovno dodijeliti na korištenje, ali tek nakon proteka 15 godina od posljednjeg ukopa, odnosno nakon proteka 30 godina od ukopa u grobnicu. Prijašnji korisnik grobnog mjesta za koje se smatra da je napušteno, može raspolagati izrađenom opremom i uređenjem groba kao što su nadgrobna ploča ili ograda groba nakon što plati iznos grobne naknade sa zakonskim zateznim kamatama. U protivnom, smatrat će se da se radi o napuštenoj imovini kojom uprava groblja može slobodno raspolagati. No, mi takav slučaj za sada još nismo imali, zaključio je Heged. (vec)