Pod sloganom “Za tehničare posla ima i u Hrvatskoj”  održan je Dan otvorenih vrata Tehničke škole Bjelovar. Bila je to prigoda za predstavljanje programa škole svim zainteresiranim građanima, a posebno osnovnoškolcima koje uskoro očekuje upis u srednju školu. Što se sve može naučiti u školi i koje prednosti nude tehnička zanimanja za koja se školuju učenici Tehničke škole, moglo se čuti na prezentaciji koja je organizirana za gotovo 300-tinjak okupljenih osnovnoškolaca i njihovih roditelja pristiglih ne samo iz Bjelovara već i okolnih bjelovarskih mjesta, pa čak i iz Đurđevca.

– Organizirali smo brojne radionice na kojima smo osnovnoškolce upoznali s radom dobro opremljenog Centra novih tehnologija u kojem imamo 3D priner i interaktivnu ili pamtenu ploču. Tu su CNC strojevi za čiji rad su okupljeni pokazali veliki interes. Veseli me da i robotika te elektronika ima svoje poklonike – istaknuo je Ante Šola, ravnatelj Tehničke škole Bjelovar, u kojoj se školuju učenici za četiri, na tržištu sve traženija zanimanja; računalni tehničar za strojarstvo, elektrotehničar, građevinski tehničar i tehničar za računalstvo. (bl)

 Mostovi od špageta koji podnose opterećenje od 100 kilograma

Najatraktivnija prezentacija koju je Tehnička škola organizirala na Danu otvorenih vrata škole ticala se građevinske struke. Budući građevinski tehničari predstavili su konstrukcije mostova izrađenih od špageta. Kao i pravi mostovi morali su premostiti rupu određene veličine. Zadaća konstuktora je da most mora biti što lakši da bi što bolje izdržao dodavanje mase. Mostovi se ispituju tako da se na sredinu njegova raspona objesi kanta u koju se sipa pijesak sve dok se most ne slomi. Najizdržljiviji je podnio teret od čak 100 kilograma.