Obilježen je Dan Općine Kapela i Dan župe svete Marije Magdalene. Uzvanici su se počeli okupljati u mjestu Kobasičari, gdje je prvo svečano otvorena nedavno asfaltirana cesta od tog mjesta pa do Visova. Dionica duga 1300 metara asfaltirana je zajedničkim financiranjem Županijske uprave za ceste (50 posto troškova), Općine Kapela (40 posto) i samih mještana (10 posto), a čast da prerežu vrpcu imali su župan Damir Bajs, načelnik Danijel Kovačec i predsjednik MO Kobasičari Milan Božičević.

Ista ekipa nazdravila je šampanjcem i za otvorenje vatrogasnog doma u Kobasičarima, koji je obnovljen ponajviše zahvaljujući sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Obnovljeni su ondje krovište i izolacija, dok je općina financirala uređenje okoliša, postavljanje pločica i centralnog grijanja. Izaslanstva općine, županije i policije potom su zapalila svijeće i položila vijence na spomeniku braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, a već po običaju svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kapela održana je u vatrogasnom domu u Babotoku.

Asfalt ide dalje

-Činjenica je da nam je svakog dana sve teže. U prvih šest mjeseci ove godine u općinski proračun se slilo 150 tisuća kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine. Novaca je sve manje, no usprkos tome u posljednjih godinu dana napravljeno je puno toga. Asfaltirane su tako nerazvrstane ceste u Stanićima i Gornjim Mostima, a novi sloj asfalta postavljen je u Šiptarima i Gornjim Zdjelicama. U suradnji sa Županijskom upravom za ceste asfaltirali smo cestu kroz Staru Diklenicu, od Visova do Kobasičara i između Srednje i Nove Diklenice – kazao je Kovačec i dodao da se nastavljaju uređivati i mjesni domovi.
-Uz pomoć 80 posto sredstava Fonda obnovili smo domove u Lipovom Brdu, Pavlin Kloštru i Gornjim Zdjelicama, a utrošili smo i znatna sredstva za legalizaciju ostalih domova i izradu dokumentacije. Postavili smo i fotonaponske ćelije na zgradi općine te imamo uštedu 200 kuna mjesečno na računima za struju, a istovremeno i zarađujemo mjesečno 600 kuna od prodaje električne energije. Taj nas je zahvat koštao 40 tisuća kuna, investicija će biti vraćena kroz tri godine, a poslije toga možemo očekivati i nekakvu dobit – otkrio je Kovačec i dodao da je realizirana Strategija razvoja općine i da općina i dalje pomaže poljoprivrednicima koliko može.
-I dalje ulažemo znatna sredstva u izradu dokumentaciju za ceste, koje su nam i najveći problem. Imamo građevinsku dozvolu za prvu fazu kanalizacije u duljini 5,5 kilometara, druga faza je projektirana, a treća se završava. Financiramo sportske i kulturne udruge, za program socijalne skrbi izdvojili smo 77 tisuća kuna, osigurali smo poklone za djecu, a za kupnju bilježnica učenicima općina je izdvojila 10 tisuća kuna. I ove ćemo godine isto sufinancirati, nemamo novce za udžbenike, ali ovo je barem mali znak pažnje – kazao je Kovačec i dodao da se od izvornog proračuna koji je iznosio 1,4 milijuna kuna realiziralo više od 6 milijuna kuna.

Dom u Kapeli

-Osigurali smo sredstva od za asfaltiranje ceste između Lipovog Brda i Srednje Diklenice, a nastavljamo s uređenjem domova. Iako neki prigovaraju da samo radimo domove, nastavit ćemo to činiti jer za njih dobivamo 80 posto sredstava. Svi kažu domovi ne trebaju nikome, no vidimo da kad se oni urede, onda dobro dođu svima. Tako planiramo završiti domove u Poljančanima, Srednjim i Gornjim Mostima, Tvrdoj Reki i Staroj Diklenici. Dokumentacija za uređenje osam domova je spremna, a tu je i Dom kulture u Kapeli. To je najveći dom u općini i očekujemo rezultate natječaja. Kapela je centar općine i zaslužuje uređen dom koji će sadržavati i multimedijsku dvoranu i veliku salu za proslave – rekao je Kovačec i dodao da je na natječaj prijavljena i cesta između Gornjih Zdjelica i Donjih Mosti, kao i reciklažno dvorište.
-Nastavljamo projektiranje Poslovne zone dr. Franjo Tuđman u Skucanima. Već sada ondje imamo jednu tvrtku koja radi, a još dvije tvrtke su zainteresirane. Jedini način da zadržimo ljude na ovom području je da pokrenemo gospodarstvo. Tu je i projekt poslovni inkubator u Jabučeti, park kraj crkve u Kapeli, vodocrpilište u Starim Skucanima, mrtvačnica u Gornjim Zdjelicama, a nastavit ćemo i izgradnju nogostupa u Kapeli – zaključio je Kovačec, koji je pohvalio općinsko komunalno poduzeće u kojem je danas zaposleno 10 ljudi, koji uspijevaju sami sebi zaraditi plaće.

Nagrade zaslužnim građanima i organizacijama

I ove su godine podijeljena priznanja i nagrade zaslužnim građanima i društvenim organizacijama. Priznanja su tako primili zamjenik predsjednika Sabora Milijan Brkić, župan Damir Bajs, Županijska uprava za ceste, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, TP Feletar, KUD Bilogora Kapela, OPG Danijela i Davor Jurčić iz Starčevljana, OPG Jasna i Damir Matić iz Gornjih Sredica, OPG Daliborka i Darko Laber iz Stanića, OPG Ivane Koščak iz Srednje Diklenice te Darija Žalac iz Pavlin Kloštra. Dodijeljene su i nagrade za najljepše uređeni balkon u općini koji je dobila Patricia Belec te najljepšu okućnicu koja je pripala Pavi Medvedu.