Svi potencijalni županijski slastičari, dimnjačari, automehaničari, konobari ili bravari nahrupili su jučer na Bjelovarski sajam i dupkom ispunili aukcijsku dvoranu. Naime, Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko -bilogorske županije je u sklopu projekta ”Promocijom poduzetništva i obrta učenika osnovnih škola do bolje pozicije na tržištu rada” organizirala ”Dan karijera” za učenike završnih razreda osnovnih škola.
Stoga su se svi osmaši iz svih županijskih osnovnih škola skupili na jednom mjesto kako bi na prezentaciji uživo čuli i vidjeli od ljudi iz struke što im se nudi u tiim zanimanjima.
-Ja želim biti automehaničar i vjerojatno ću upisati tu školu. Oduvijek su me zanimali strojevi i sviđa mi se taj posao. Ovakva je prezentacija bila zanimljiva i mogli smo svašta doznati – kazao je Mislav Plaščak iz Osnovne škole Josipa Ružičke iz Končanice.
Neusklađenost sa tržištem rada
Sa učenikom se složio i Ivan Lovrić, jedan od najpoznatijih bjelovarskih građevinaca. On međutim upozorava da škole ipak presporo reagiraju potrebe tržišta rada.
-Tko god da je smisilo ovakvu prezentaciiu učinio je odličan potez, ali klincima koji bi se bavili građevinom to neće doći do uha jer tih zanimanja nema. Zadnji zidar i tesra u Bjelovaru su se iškolovali još 1983. godiine. Umjesto njih mi godišnje izbacujemo po trideset soboslikara i tehničara za koje nema posla. Imamo tajve praktikanante od kojih polovica nikad neće biti soboslikari jer ih to ne zanima i upisali su školu tek toliko da imaju neko zanimanje – kaže Lovrić i dodaje kako je prava šteta što nema zidara jer posla za njih ima.
-Mogu reći da se u zadnje vrijeme nešto počelo događati po pitanju javnih nabava i dobiavanja poslova, je li to zbog rasta BDP-a ili novca iz EU fondova manje je važno. Uglavnom mi smo još u petom mjesecu jedva preživljavali od sitnih polića,a zadnja dva mjeseca dobivamo poslove koje sami ni ne možemo odraditi- napominje Ivan Lovrić.
Iz prve ruke
Najpoznatiji bjelovarski slastičar Božidar Zagorec također je pozdravio organizaciju Dana karijera jer je učenicima ipak nešto lakše donositi odluku o izboru škole kada sve to vide uživo.
-Jasno je da djeca u toj dobi još često mijenjaju mišljenje, pa im je ovo bila dobra prigoda da se pobliže upoznaju sa zanatom koji ih zanima.U svakom slualaju ovo im može pomoći da donesu tu veliku i važnu odluku. Što se tiče posla za slastičare njega na tržištu rada ima, možda ne u Bjelovaru koji je premali za sadašnji broj, ali u Zagrebu ili na moru uvijek se nešto nudi. Ja godišnje na praksi imam po četi pet slastičara i svi oni bez problema pronađu posao- zaključio je Božidar Zagorec.

Odluku donosi 500 osmaša
U aukcijsku dvoranu se natiskalo 500 osmaša iz svih županijskih osnovnih škola kojima su prezentirana zanimanja alatničar, autolimar, autolakirer, automehaničar, bravar, dimnjačar, konobar,kuhar, puškar,slastičar, stolar, strojobravar, tokar i zidar. Novac za organizaciju Dana zanimanja je osiguran u Europskom socijalnom fondu, a uz RERU u organizaciji je sudjelovala i Obrtnička komora Bjelovarsko – bilogorske županije.