Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Danas je svečano obilježen Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja. Sve je započelo još jutros polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja palim braniteljima u središnjem parku da bi se zatim tradicionalnim Mimohodom pobjednika krenulo na Spomen područje ‘Barutana 1991.g’ gdje su 29. rujna 1991. godine poginula 11-orica bjelovarskih branitelja.

Na Spomen području ‘Barutana 1991.g’ održana je sveta misa, svečana komemoracija i svečana Sjednica gradskog vijeća, a po prvi puta u 29 godina Predsjednik Republike Hrvatske posjetio je Spomen područje ‘Barutana 1991.g’ te se naklonio žrtvama i nazočio svečanoj Sjednici grada Bjelovara.

-Prije 29 godina ovdje je jedan major jedne vojske koja je bila na izdisaju donio jednu suludu odluku i tu se čovjek mora pitati što je to ušlo u tu glavu i koji je to odgoj bio da ga se na takvo nešto navelo. Naime, tada je već Hrvatska bila u nadiranju, brojne vojarne su pale, oružje koje je bilo ovdje nije prijetilo Novom Sadu ili Beogradu i u takvoj situaciji jedan čovjek odluči lišiti života sebe, civile i 11-orici hrvatskih momaka i junaka koji su ovdje poduzeli sve prema pravilima vojnog djelovanja, ali od ludila se ne možeš obraniti – kazao je predsjednik Milanović i nastavio.

Dosta je izmotavanja

-Taj major sada ima ulicu u Beogradu i sada se ja pitam šta djecu uče u Srbiji kada pričaju o njemu. Stoga, kada govorimo o našim susjedima, s kojima želimo dobre odnose, moram reći da će konačno morati pokazati više dobre volje da se pronađe skoro dvije tisuće hrvatskih sinova i kćeri koji su nestali. Dakle, s Beogradom se mora ozbiljnije razgovarati i izmotavanja je dosta jer svi znamo što se događalo i nismo naivni bedaci – istaknuo je predsjednik Milanović koji je pohvalio rad Grada Bjelovara i prisjetio se svojih dolazaka u mladosti.

-Za Bjelovar sam vezan više nego što se misli. Dolazio sam često ovdje kao mladić i rekli su mi doma da idem u grad Hrvoja Horvata. Nažalost, nisam ga tada upoznao, ali znao sam jako dobro tko je on. Izlazio sam kao mladić u kultni ‘Neš’ i ‘Sedmicu’ i lijepe uspomene imam. Inače, Bjelovar je u 90-ima bio malo uspavan grad, da bi se 2000-ima probudio, a danas kao Grad djeluje odlično i perspektivno – zaključio je Milanović.

Ministar branitelja Tomo Medved također je nazočio svečanoj Sjednici Grada Bjelovara te je istaknuo da je Vlada RH izdvojila milijun kuna da se obnovi Spomen područje Barutana. Domaćin sjednice je bio gradonačelnik Bjelovara i saborski zastupnik Dario Hrebak koji se dotaknuo svih većih projekata na području grada od obnove Doma kulture, Borika, bazena, obnova škola te uspješnih povlačenja novaca iz EU fondova. Župan Damir Bajs istaknuo je da Županija na području Grada Bjelovara radi mnogo projekata od čega je i onaj od 280 milijuna kuna, a to je nova zgrada Opće bolnice Bjelovar koja je ujedno i tek treća nova bolnica u Hrvatskoj. Bjelovarčanin i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković nije nazočio Danu Grada Bjelovara, ali je imao svoga izaslanika saborskog zastupnika Miru Totgergelija.