Prošlo je godinu dana od sad već legendarnog koncerta riječke rock grupe Let 3 koja je dva dana za redom dupkom ispunila kultnu bjelovarsku Birtiju Zagreb, mjesto gdje se desetljećima okupljaju ovdašnji ljubitelji rocka. Na istoj lokaciji našli smo se s Damirom Martinovićem Mrletom, osnivačem i basistom grupe Let 3, koji se uz pozadinski glazbeni repertoar Iggy Popa ekskluzivno za Bjelovarac prisjetio koncerata u Bjelovaru te najavio nove velike projekte.

-Dva koncerta koja smo održali u Birtiji su me oduševila i to ne kažem samo reda radi. Prostor je malen, ali ima dušu i osjetio se onaj rockerski zanos te smo upravo zbog toga uvijek spremni opet se vratiti ovamo – priča nam Mrle koji već nakon nekoliko uvodnih rečenica ostavlja utisak iznimno ugodnog sugovornika, dokazujući da svoje rockersko buntovništvo “čuva” samo za pozornice. Kaže da mu je nastup u Bjelovaru predložio Bjelovarčanin Robert Imbrišić, producent i DJ informatičar s kojim već šest godina surađuje na albumima i ostalim projektima.

Živa rock scena

-Robert mi je objasnio da u gradu kafića, kako Bjelovar vole nazivati, postoji jedno malo kultno mjesto koje i dalje živi punk-rock scenu. Svidjela nam se ta ideja jer smo kao klinci i sami odrastali na takvim koncertima i mogu samo reći da je bilo fenomenalno – prepričava nam Mrle. Kaže kako je bio oduševljen reakcijama Bjelovarčana. Prisjeća se kako je samo sat vremena nakon što su karte bile puštene u prodaju, dobio poziv da je sve rasprodano.
-A što sam drugo mogao reći nego da se dogovori još jedan koncert za dan ranije – kaže nam Mrle koji nije htio uskratiti zadovoljstvo koncerta i cjelokupne atmosfere onima koji nisu stigli do karte u prvih sat vremena.

-Ma, atmosfera je bila fenomenalna i unatoč svim raznim utjecajima mislim da se Bjelovar ne treba brinuti za svoju rock scenu – naglašava nam Mrle koji svoj umjetnički gen ne prezentira samo kroz Let 3, već i druge umjetničke forme s kojima javnost još nije upoznata. Naime, Mrle s Ivankom Mazurkijević, svojom partnericom i pjevačicom skupine Stampedo, sklada glazbu za predstavu “Alisa u Zemlju čudesa” čija će premijera biti 18. studenog u Zagrebačkom kazalištu mladih, a za koju već sada kažu da će biti pravi zimski hit. K tome, ovih dana putuju i u Hull, britanski grad kulture za 2017. godinu, gdje će u sklopu “Live Cinema” ponoviti svoj glazbeno-filmski performans koji su izveli na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu.

Istraživanje glazbene tehnologije

-Na Motovunu smo napravili jedan interaktivni projekt s publikom. Naime, umjesto originalne glazbe iz filma čiji smo ton isključili, za vrijeme same projekcije uživo smo kreirali vlastitu glazbenu kulisu za film u kojoj je osim nas sudjelovala i sama publika. To se jako svidjelo Britancima koji su nas pozvali na svoj festival – pojašnjava nam Mrle koji je sam izmislio i nove instrumente za tu prigodu. Radi se o velikim plastičnim bocama u kojima je voda, na jednom kraju je cijev kroz koju se puše, a na drugom kraju mikrofon koji snima zvuk koji nastaje žuborenjem vode. Mrle zatim te zvukove provlači kroz računalo te ih reproducira.

-To sve zvuči možda malo komplicirano, ali uz veliku pomoć Roberta Imbrišića koji nam je velika tehnička podrška i najveći znalac kojeg poznajem u tom području, uspjeli smo sve savladati i nadam se da ćemo se dobro prezentirati u Engleskoj – kaže Mrle. Njegov prijatelj i suradnik Imbrišić kaže da ga istraživanje glazbene tehnologije oduvijek zanima te priznaje da, otkada je počeo surađivati s Mrletom, ima mogućnost s nekim podijeliti i prezentirati svoje ideje.

-Osim ovog projekta s Mrletom sam radio i na posljednjem albumu Leta 3, što je bilo super iskustvo jer je on umjetnik iz kojeg ideje naprosto izlaze kao na traci – naglašava Imbrišić. Inače, osim ovog projekta, Mrle i njegova partnerica Ivanka autori su glazbe za hit komediju “Sonja i bik” za koju su dobili Zlatnu Arenu, što je samo još jedan od niza dokaza o kakvom kalibru multitalentiranog umjetnika se radi. (Vedran Cindrić)