Razgovarao : Vedran Cindrić

Rijetko kada je u Bjelovaru neka književna večer izazvala takvo zanimanje kakvo će zacijelo izazvati gostovanje književnika Damira Karakaša 4. svibnja ove godine, u sklopu BOK Festa. Ovaj 50-godišnjak napisao je devet romana od kojih su mnogi svojedobno bili najčitanija djela u Hrvatskoj, a njegovi romani česta su meta i redatelja koji njegove pisane riječi žele oživjeti na velikom platnu.

Za sada je samo jednom svoje djelo, “Kino Lika”, ustupio i to poznatome i nagrađivanom redatelju Daliboru Mataniću koji je režirao istoimeni film s Ivom Gregurevićem, doajenom hrvatskog glumišta, u glavnoj ulozi. Ovaj neizmjerno talentirani književnik koji je živio i usavršavao se u Parizu doslovno živi svoja djela. Kaže da stotinu stranica svoje knjige “cijedi” po nekoliko godina. O nekoj bitnoj rečenici u knjizi doslovno razmišlja mjesecima, a krajnji rezultat je poznat. Njegove knjige se prodaju kao na traci, i to u zemlji koja se ne može pohvaliti s prevelikom brojkom u tom segmentu. Trenutno se nalazi na Cresu, u potpunoj izolaciji, gdje u tišini samostana piše novi roman “Proslava” za koji kaže da će imati junake kao u romanima Dostojevskog, gdje su likovi istodobno žrtve i krvnici. No, unatoč izolaciji i koncentraciji za roman, pronašao je vremena za Bjelovarac.

Imam zgusnut raspored, ali dolazim u Bjelovar

-Zaista rijetko gostujem po Hrvatskoj sa svojim knjigama, ali odazvao sam se pozivu Bojana Navojeca koji se uključio u organizaciju “off programa” BOK festivala za koji se dobro zna u Zagrebu. Iako imam zgusnut raspored nakon Cresa te moram na put u Berlin, Bruxelles i ostale gradove, sa zadovoljstvom ću doći u vaš grad. Čujem da Navojec priprema nesvakidašnju književnu večer, a s detaljima ni sam nisam upoznat, tako da sam malo i znatiželjan – kaže nam Karakaš.

Kaže da će večer biti posvećena njegovom posljednjem romanu “Sjećanje šume” koji je u samo godinu dana doživio peto izdanje, što je rekord bez premca. Roman je to koji ima 50 kritika što je najveća brojka na području bivše Jugoslavije, a nedavno je knjiga uvrštena i u srednjoškolsku lektiru.

Prijevod na arapski 

-Da, ta knjiga se zaista guta u Hrvatskoj, regiji, a sada i u Europi. Prevedena je na desetak jezika, a manje je poznato da se moja knjiga prevodi i na arapski jezik i kao takva je prva hrvatska knjiga na tom jeziku. Tako sam nedavno bio gost u Aleksandriji, Kairu i ostalim velikim gradovima u tom području – priča nam Karakaš koji se sa spomenutim romanom osvojio i dvije najvažnije nagrade u Hrvatskoj.

-“Sjećanje šume” se već izvodi u zagrebačkom kazalištu “Gavela” kao predstava. Imao sam i puno ponuda da napravimo film, ali sam za sada sve odbio. Pazim s kime radim. Za sada sam scenarij dao samo Mataniću za “Kino Lika”. Nemam volje ulaziti u projekte koji mi osobno i umjetnički ne odgovaraju iako si tako možda uskraćujem neke druge pogodnosti – priča nam ovaj osebujni književnik. Kaže da u glavi ima još puno toga što želi prenijeti na papir, ali budući da svaku rečenicu pomno slaže, ostali romani će ugledati svjetlo dana tek narednih godina.

-Ma, treba ići korak po korak. Ništa se ne stvara na ho-ruk, a posebno ne romani. Barem ja to tako ne radim jer moji romani su dio mene i njih se nježno treba stvarati – objašnjava nam Karakaš koji je na kraju razgovora naveo da se vraća u svoju izolaciju pisati roman, a čitataljima Bjelovarca je je poručio – što više čitajte i vidimo se u Bjelovaru.

Vrijeme je da pisci dobiju pravi značaj u našem društvu

O razlozima Karakaševog gostovanja u Bjelovaru nešto nam je otkrio Bojan Navojec, organizator popratnih sadržaja na ovogodišnjem BOK-u.
Karakaša u Bjelovaru očekujemo 4. svibnja, najvjerojatnije u Bjelovarskom kazalištu, ali to još moramo definirati. Ako se netko pita otkuda pisac na BOK Festu, moram naglasiti da je Karakaš dramski pisac i scenarist čiji su romani predložak kazališnih predstava, tako da itekako ima veze s kazalištem. Inače, Karakaš će biti gost “off” to jest popratnog programa ovogodišnjeg BOK-a – kaže Navojec. Dodaje da je Karakaš pisac kojemu se mnogi opravdano dive i koji će imati poseban doček u Bjelovaru.
-To će biti jedna nesvakidašnja, tematska književna večer, kakva još nije viđena u Bjelovaru. Ni Karakaš ne zna detalje pa neću još sve otkrivati, ali bit će iznimno maštovito. Pisci su naše blago, Karakaša nazivaju lički Salinger i ponosan sam što dolazi u Bjelovar – zaključuje Navojec.