Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika preminulim hrvatskim braniteljima u središnjem bjelovarskom parku na Trgu Eugena Kvaternika službeno je ovog ponedjeljka (8. lipnja) započeo protokol svečanog obilježavanja Dan Bjelovarsko-bilogorske županije. Uslijedila je svečana sjednica Županijske skupštine koja se tradicionalno održava u Domu kulture, a uz mnogobrojne visoke uzvanike, ovoga puta pojavio se i nikad veći broj izaslanika. Željko Reiner tako je, osim u funkciji potpredsjednika Sabora, predstavljao izaslanika hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Dragutin Vurnek bio je izaslanik ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, no najveće iznenađenje svakako je bila Đurđa Adlešič u funkciji izaslanika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Vladu RH predstavljala je pak ministrica graditeljstva, Bjelovarčanka Anka Mrak Taritaš. Sjednici su nazočili i mnogobrojni saborski zastupnici, pri čemu su najbrojniji bili HDZ-ovi – Gordan Jandroković (ujedno izaslanik predsjednika Tomislava Karamarka), Davorin Mlakar (bivši ministar uprave) i Stjepan Milinković. SDP je pak predstavljala Vanja Posavac, a bio je tu i Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke manjine iz redova HNS-a.

Protiv prometne izolacije

Nakon intoniranja državne, a potom i himne Europske unije, sjednica je započela 15-minutnim promotivnim filmom koji je obuhvatio niz mjera i uspjeha koji su obilježili sada već dvogodišnji mandat županijske vladajuće koalicije na čelu sa županom Damirom Bajsom. Marijan Coner, predsjednik Županijske skupštine, tako je istaknuo da Županija kao institucija čini sve što može kako bi povećala standard svojih žitelja, no pri tomu im državna razina vlasti često nije partner, iako bi trebala biti. Kao primjere nedovoljnog prepoznavanja potreba županijskog stanovništva Coner je istaknuo državnu prometnu strategiju koja, ako se ne izmijeni, prijeti prometnom izolacijom ne samo Bjelovarsko-bilogorske, već i susjednih županija koje obuhvaćaju gotovo pola milijuna stanovnika. Kazao je da je država preuzela od Županije bolnicu uz obećanje da će sanirati dugove i omogućiti pozitivno poslovanje, što se nije dogodilo, a povrh toga Vladi RH spočitnuo je velik broj nezaposlenih, posebice mladih koji sve češće u potrazi za poslom napuštaju Hrvatsku.

Oštrim rezovima do svjetlije budućnosti

– Kad sam postao župan, situacija nije bila nimalo blistava. Zatekli su nas blokirani računi i tvrtke u predstečaju. Znali smo da moramo brzo djelovati, i krenuli smo prvo od sebe. Smanjio sam plaću sebi, zaposlenicima Županije, a smanjili smo i naknade članovima Županijske skupštine. Napravili smo akcijske planove, a rezultat je da su te tvrtke danas izišle iz predstečaja i da im računi nisu blokirani. Ali, svima sam im rekao, ne tražite pomoć od države, ne tražite pomoć od Županije. Morate poslovati na tržištu – istaknuo je župan Damir Bajs, podsjetivši okupljene kako je istog jutra svečano otvoreno novih 320 „kvadrata“ tehnološki moderno opremljenog županijskog Zavoda za javno zdravstvo, i to većinom od vlastitih prihoda. Od ukupno 3,5 milijuna kuna, Županija je sudjelovala sa tek 600 tisuća, kazao je Bajs.

– Takva ulaganja moguća su samo kod onih tvrtki i ustanova koje posluju pozitivno, a sve zdravstvene ustanove čiji je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija, a to su Dom zdravlja, Zavod za javno zdravstvo, Ljekarne Bjelovar, Zavod za hitnu medicinu i Daruvarske toplice posluju pozitivno – naglasio je župan. Znanje je i dalje visoko na listi županijskih prioriteta, dodao je spomenuvši javno-privatno partnerstvo u škologradnji, što će, jednom kada započne, predstavljati najveći investicijski ciklus u povijesti Županije. Napomenuo je i osnivanje Centara izvrsnosti, te omogućavanje asistenata u nastavi.

Pohvala ministrice graditeljstva

– Moramo biti svjesni da nema napretka bez suradnje, a u tom smislu mogu pohvaliti suradnju s Bjelovarom, ali i ostalim županijskim gradovima i općinama s kojima imamo usuglašene ciljeve. Osim škologradnje, tu je i centar za gospodarenje otpadom koji je i Vlada prepoznala kao regionalni – podcrtao je Bajs, dodavši kako je suradnja neophodna i na razini institucije – poduzetnici, pogotovo sada, kada najveća šansa za oporavak gospodarstva „leži“ u europskom novcu.

– Pad je uvijek brz, a oporavak dug i mukotrpan. Proteći će još neko vrijeme prije nego što će i sâmi građani osjetiti da izlazimo iz krize, a na nama je da i dalje radimo posao za koji smo plaćeni – zaključio je Bajs. Mrak – Taritaš pohvalila je župana i stručne službe Županije na suradnji u dvjema ključnim projektima Ministarstva graditeljstva – legalizaciji objekata i izdavanju e-građevinskih dozvola, a Reiner se među ostalim prisjetio kako je u Domovinskom ratu jedna trećina Bjelovarsko-bilogorske županije bila pod okupacijom, ali i da je prva oslobođena, na čemu treba čestitati hrvatskim braniteljima.