Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs najveće je pojačanje Restart koalicije u 2. izbornoj jedinici koja usto obuhvaća istočni dio Zagreba, Zagrebačku i Koprivničko-križevačku županiju. Bjelovarsko-bilogorska županija na čijem je čelu već nekoliko mandata uzastopno, upravo je u najvećem investicijskom ciklusu do sada. Zahvaljujući energetskoj obnovi i zdravstvenom i obrazovnom sektoru poboljšan je standard života i na selu i u gradu, a u bilogorskoj prijestolnici Bjelovaru upravo je u izgradnji godinama sanjana nova zgrada bjelovarske bolnice. Bajs je političar s bogatim iskustvom i poznanstvima koji, za razliku od svojih kolega, nije napustio Bjelovar.

Biračima nudi koncept regionalne stranke koja se baš poput IDS-a u Istri zalaže za veći značaj, a samim tim i ulaganja ne samo u Bjelovar, nego u čitav ovaj kraj. Bjelovarsko-bilogorska županija, napominje, na državnom nivou nije prepoznata kao bitna i upravo to je ono što se može promijeniti jasnom politikom i političkim predstavnicima u Hrvatskom saboru. Taj koncept do sada nije bio ponuđen na ovim prostorima, pa će izbori biti idealna prilika za vidjeti u kojoj će mjeri biti honoriran i hoće li II. Izborna jedinica doista od „jedinice smrti” postati „jedinica života”.

BJ: Zašto na parlamentarne izbore izlazite u sklopu Restart koalicije?

– Kao nezavisni župan imao sam pozive od niza političkih opcija koje će nastupiti na parlamentarnim izborima. Moje je pravo temeljem, u konačnici, i povjerenja građana koje su mi dali, a bez obveza prema ikome, da izaberem s kim ću nastupiti na izborima. Smatram da nakon dvije Vlade HDZ-a je potrebna promjena, zaokret i novo viđenje politike, a jedina moguća alternativa jest Restart koalicija.

BJ: Zašto ste izabrali slogan „I mi smo bitni”?

– Poruka je jasna. Mi smo zaboravljeni dio Hrvatske. Koliko god se HDZ trudio u ovoj kampanji objasniti da je II. Izborna jedinica i Bjelovarsko-bilogorska županija bitna, oni teško nalaze argumente jer mi nemamo državno vođenih projekata za razliku od drugih. Mi smo građani Hrvatske kao i svi drugi i ako želimo da smo u jednakoj poziciji da nas državna politika poštuje moramo poslati i neke poruke. Najjača poruka će biti da zaokružite u okviru Restart koalicije broj 5, jer mi jesmo dio koalicije kao što je IDS dio koalicije i kao IDS ćemo brinuti da u okviru nove Vlade sve što je dogovoreno i bitno za ovaj dio Hrvatske bude i provedeno.

BJ: A što je dogovoreno?

– Davor Bernardić bio je potpuno jasan, uz ukupnost državne politike koja u budućnosti nosi borbu s koronavirusom i očuvanje zdravlja stanovnika Hrvatske te borbu s ekonomskom situacijom koja se pogoršava, da će mu prioritet za ovaj dio Hrvatske biti i sufinanciranje gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar po pulskom modelu, gradnja brze ceste prema Bjelovaru i Virovitici, ali i Koprivnici, ali i rješavanje pitanja cestovnih autoprijevoznika, a time i Čazmatransa. HDZ u svom programu ima nastavak projekta Slavonija, ali i pokretanje ulaganja u Dalmatinsku zagoru, Liku, Banovinu, Gorski kotar i otoke. U svojim mnogobrojnim posjetima Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u sklopu kampanje u HDZ-u nisu izrekli nikakvu namjeru da po pitanju nama bitnih projekata išta naprave. To je ta razlika.

BJ: Bili ste član Vlade, odnosno ministar turizma. Jeste li se pridružili Restartu očekujući neko od ministarskih mjesta?

– Bio sam ministar turizma i započeo taj mandat po anketama kao najgori ministar, a završio kao najbolji ministar po istim tim anketama. Činjenica je da smo tadašnju krizu u turizmu prebrodili u društvu najuspješnijih u Europi, a pokazali smo i ono što je do tada bilo nemoguće, a to je razvoj kontinentalnog turizma. Cilj mog sadašnjeg uključivanja u izbore nije da ponovno budem ministar, nego da moja stranka Damir Bajs Nezavisna lista postane parlamentarna stranka i zastupa interese ovog dijela Hrvatske.

BJ: Koja bi bila vaša poruka biračima?

– U nedjelju odlučujemo o Vladi, ali i o budućnosti ovog dijela Hrvatske. Vaša snaga je u vašoj olovci. Zaokružite na Restartu broj 5 – mene. Time ćete imati svoje predstavnike u Saboru.