Prometna izoliranost Bjelovarsko-bilogorske županije ponovno je bila jednom od tema na aktualnom satu sjednice Županijske skupštine koja je održana prošlog ponedjeljka. Potaknula ju je SDP-ova vijećnica Bojana Hribljan koja je podsjetila kako će ovaj problem biti tek djelomično riješen izgradnjom pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec, koja bi trebala biti dovršena do kraja ove godine. No, Hribljan je kazala kako zabrinjava činjenica da, prema najnovijim najavama iz Ministarstva prometa, neće ništa biti od brze ceste od Farkaševca do Bjelovara odnosno da će se u dogledno vrijeme, umjesto planirane dvije, graditi tek jedna traka.
-U medijima smo mogli pročitati kako je HDZ-ov saborski zastupnik Miro Totgergeli zadovoljan ovakvim razvojem situacije, a mene zanima kako ste vi kao župan zadovoljni činjenicom da ćemo umjesto planirane autoceste dobiti običnu državnu cestu – obratila se direktno bjelovarsko-bilogorskom županu Damiru Bajsu Bojana Hribljan.

Odlučan stav

Župan Bajs kratko je, ali vrlo jasno izložio svoj stav oko novonastale situacije, koja je ostavila bez teksta mnoge žitelje Bjelovarsko-bilogorske županije.
– Može li itko od nas biti zadovoljan činjenicom da projekt koji je ugovoren, projektiran i djelomično izveden kao autocesta, sad odjednom postane državna cesta? Kratko i jasno, nisam time zadovoljan – rezolutno je odgovorio na pitanje župan Bajs. Podsjetio je članove Skupštine kako Bjelovar već ima jednu državnu cestu koja ga povezuje sa glavnim hrvatskim gradom te kako je našem kraju potrebna brza ili autocesta prema Zagrebu.
-To potvrđuju i studije prometnih stručnjaka. Ne zaboravimo i na činjenicu kako je velik dio infrastrukture vezan uz brzu cestu već odrađen. Oni koji su na to zaboravili trebali bi doći do Velikog Korenova i pogledati nadvožnjak vrijedan 40 milijuna kuna koji ondje stoji – kazao je Bajs, podsjećajući i kako je brza cesta projekt od velikog značenja, ne samo za našu, već i susjednu Virovitičko-podravsku županiju, s kojom bi nas trebao povezati, jednako kao i sa susjednom Mađarskom. Iz Bajsova nastupa pred županijskim vijećnicima dalo se naslutiti kako plan aktualnog ministra prometa Olega Butkovića vezan uz spomenutu trasu neće tek tako proći.

Kršenje pravila

-Dok god sam ja župan ove županije, vjerujte, neću ovoj Županijskoj skupštini predložiti bilo kakve izmjene prostornog plana neću dozvoliti izmjene, niti ću biti zadovoljan ovakvim prijedlozima. Štoviše, učinit ću sve što je u našoj moći da Bjelovar dobije pravu, brzu prometnicu, bila to brza cesta ili autocesta. Ministar Butkovićcovim činom krši prometnu strategiju koja je na snazi, krši prostorni plan naše županije i to, vjerujte, neće samo tako proći – zaključio je Bajs.