Među kuharima amaterima koji posljednjih godina spremno osvajaju internetska bespuća, nesebično dijeleći recepte s pratiteljima na društvenim mrežama, jest i mlada Bjelovarčanka Nina Stojanov. Ljubav ju je prije pet godina odvela u Dalmaciju gdje je uz supruga Vicu i ostale članove nove obitelji počela otkrivati čari dalmatinske kuhinje. Iako na svojem Instagram profilu najčešće objavljuje upravo dalmatinske delicije, nije se u potpunosti odrekla niti svoje Bilogore.


-Moja majka je kuharica i od nje sam, prije svega, naslijedila ljubav prema izradi kolača i slastica. Kad je riječ o drugim jelima, moram priznati da za današnju vještinu prvenstveno moram zahvaliti suprugu koji je također izvrstan kuhar. On mi je otkrio tajne dalmatinske kuhinje – priča nam Nina. Kaže kako je prvi recept na Instagramu objavila bez ikakvih posebnih namjera te kako ju je iznenadio velik broj komentara, a već nakon druge objave mnogi su je počeli “žicati” recepte. S vremenom je popularnost njezine stranice rasla pa su je nedavno primijetili i na poznatom gastronomskom portalu gastronomija.hr za koji je počela pisati kolumne.
-Zaista uživam u tome i nadam se da će mu to otvoriti vrata za još kakvu suradnju – iskrena je Nina.
S obzirom da je majka dvoje malene djece, Niku (4) i Ivana (3), najčešće kuha dok oni spavaju. Najviše voli kuhati jela s povrćem, kao i ona s ribom, kuhanim mesom, koja njezini ukućani, uz neizostavno janje na ražnju, najviše vole.


-Trenutno razmišljam o nekoliko recepata u kojima bih spojila dalmatinsku i bilogorsku kuhinju koju još uvijek obožavam. Na žalost, u Bjelovar dolazim svega dva puta godišnje i često čeznem za maminim knedlama u pilećem umaku. Kao dijete obožavala sam jesti griz sa, ne biste vjerovali, kruhom, kao i kukuruznu krupicu od domaćeg kukuruza samljevenog u seoskom mlinu – otkriva naša sugovornica.