BJELOVAR – Upravo smo na početku same špice sezone prodaje sadnica cvijeća za ukrašavanje balkona, terasa i vrtova. Iza naših cvjećara su mjeseci predanog posla, a sada bi trebali ubirati plodove svoga rada. No hoće li tako zaista i biti ove je godine po velikim upitnikom. Bjelovarska tržnica tek je nedavno ponovno otvorena za kupce, a njih je pak neusporedivo manje nego što je to uobičajeno u proljeće. S druge strane, novi kanal prodaje se otvorio putem interneta, no tek će vrijeme pokazati hoće li on ponuditi uspješan put do kupaca cvijeća.

Sve je spremno

-Mi smo se za ovo proljeće počeli pripremati odmah iza blagdana Svih svetih tako da su iza nas mjeseci rada praćeni visokim ulaganjima kako bismo svojim kupcima ponudili najkvalitetnije cvijeće. Unatoč tome, zbog ove epidemije sada još uvijek ne možemo biti sigurni hoćemo li uspjeti vratiti sve što smo uložili, no moramo biti optimistični i nadati se da će sve biti u redu – ističe Ivana Ivančić s bjelovarskog OPG-a Ivančić.

Inače, Ivana je jedna od četiri sestre Ivančić koje već godinama kupce na bjelovarskoj tržnici gotovo pa svakodnevno savjetuju o kupnji sadnica cvijeća. Topao pristup, duga obiteljska tradicija te kvalitetan proizvod bili su najbolji put do kupaca koji se iz godine u godinu vraćaju upravo na štand ove cvjećarske obitelji. Sada su bili primorani put do kupaca potražiti putem interneta, no kako ističe naša sugovornica, iako im je tržnica puno draža opcija, nova vremena donose neke promjene na koje ćemo se svi skupa morati priviknuti.

-Na facebooku smo objavili svoju ponudu. Trenutno je riječ o sadnicama balkonskog cvijeća kao što su pelargonije, bakope, bidensi, verbene, surfinije, petunije i druge. Također, kao i svake godine, u ponudi imamo visoke gotove tegle. Već krajem travnja na red dolaze i ljetnice kao što su begonije, vinke, vodenke, salvije… Naravno, baš kao i drugi OPG-ovi, cvijeće dostavljamo našim kupcima na području Bjelovara i okolice, a uz mjere opreza kupci mogu doći i na naš OPG, razgledati sadnice, izabrati što će kupiti – pojašnjava naša sugovornica napominjući kako su se zbog ove epidemije po prvi put susreli s online prodajom, no kako im je ona već sada donijela neke nove kupci zbog čega su vrlo zadovoljni.

Puni optimizma

-Mi tek sada ulazimo u sam vrhunac sezone prodaje sadnica cvijeća pa još uvijek ne možemo govoriti kakve će biti ova sezona što se tiče same prodaje, no dio kupaca je upravo putem facebooka doznao za nas tako da smo uspjeli i proširiti bazu kupaca što nas neizmjerno veseli. Za razliku od internetske prodaje koja je za nas nešto posve nove, na tržnici smo bili kao doma. Već se 25 godina nalazimo na istom mjestu i svi nas znaju, a kupci se iz sezone u sezonu uvijek rado vraćaju po nove sadnice. No kada se sve ovo završi, vjerujem da ćemo prodaju pokušati organizirati na dva kolosijeka – i na internetu i na tržnici – naglašava ova vrijedna djevojka koja je i u vrijeme našeg razgovora imala pune ruke posla u plasteniku. Kako otkriva, čitava obitelj radi po cijele dane, a svatko od njih je dobio svoj dio posla pa se tako dio njih fokusirao na održavanje sadnica i brigu o cvijeću, dio za samu pripremu narudžbi, a dio za dostavu.

-Svatko ima svoj zadatak i dobro nam ide. Jednostavno ne smijemo izgubiti optimizam, moramo se ponašati normalno i kao da je sve u redu. Sada nam je prednost to što ljudi puno vremena provode u svojim kućama i dvorištima pa ih žele urediti kako bi uživali u svom komadiću raja, a briga o cvijeću je i odlična za relaksaciju. S druge strane, cvijeće nije poput hrane koja nam je nužna pa su kupci uvijek pomalo oprezni kada je riječ o njegovoj kupnji. To vam je kao i sve drugo u životu – ima i pluseve i minuse, no mi ćemo dati sve od sebe i nadati se najboljem jer cvijeće je naš život, nešto u čemu uživamo, posebice kada vidimo koliko njegova ljepota razveseli naše kupce. Nadajmo se da ćemo se što prije vratiti u normalu i družiti se na tržnici, a do tada se vidimo na internetu, a povremeno i na bjelovarskoj tržnici ako će ona biti otvorena u periodu pred nama – zaključuje Ivančić.