Frizerski salon, to pogotovo žene najbolje znaju, mjesto je u kojem se lako povedu i krajnje povjerljivi razgovori. Psiholozi imaju objašnjenje. Tvrde da je odraz u ogledalu zapravo povod svemu, jer nam se čini kao da se povjeravamo sami sebi. Dakle, vjerojatno zbog toga ni krive ni dužne osobe s četkom i škarama u rukama često preuzimaju ulogu psihologa i bliskog prijatelja. S obzirom kakvih se sve priča naslušala u svojih 20 godina staža, vlasnica bjelovarskog frizerskog salona Style Danijela Jukić, bez problema bi mogla objaviti knjigu. No, zbog činjenice da je Bjelovar mali grad i skoro svakoga pozna, ne želi otkrivati detalje po kojima bi mušterije znale da se to baš njih tiče.

Rame za plakanje

– Imamo situaciju da jedan klijent na frizuru dovodi ljubavnicu, a uredno u salon dolazi već godinama i njegova supruga. I u jednom i u drugom slučaju mi se pravimo kao da ništa ne znamo – priča Danijela. Da nije tako, kaže, vjerojatno ne bi imale toliko posla.
– I u tome je dio čari ovoga što sve tri radimo s velikom ljubavlju. Osim što ljude usrećujemo, jer ih uljepšamo, shvatile smo da smo im i rame za plakanje i netko s kim žele podijeliti sreću. Jednostavno ih već poznamo u dušu – kaže Danijela. I zaposlenice Sanela Sajković i Mateja Lauš uče od šefice. Važno je, dodaju, i znati kada treba stati.
– Ako vidimo da nam odgovaraju kratko, s da ili ne, više ne potičemo razgovor. Tek da ubijemo tišinu spomenemo vrijeme, a kod nekih moramo znati i prepoznati kakvog je osoba toga dana raspoloženja, da ne budemo naporne – kaže Sanela. Gotovo da nema mušterije kojoj ne znaju cijelo obiteljsko stablo. Niti ne čudi, kada u istom salonu rade cijeli radni vijek. Atmosfera je zbog toga, dodaje šefica Danijela, više obiteljska. I kada su u pitanju mušterije i zaposlenici.

Svakoga petka

– Nema dana da nam netko ne svrati u salon. Ne treba frizuru, ali ima potrebu reći što mu se događa ovih dana, a naravno s vrata kaže kako je došao tek da nas vidi. I primjećujemo da unatrag pet-šest godina u salon sve više dolaze muškarci. Jedan tako uredno dolazi svakoga petka. I jednako su muškarci zahtjevni kao i žene, neki i zahtjevniji. Imamo mušteriju koja traži i po četiri puta da ju podšišavamo – prisjeća se Danijela.