Kažu da neki ljudi jednostavno “imaju ruku” za određene stvari. Slobodno možemo kazati kako naša sugrađanka Božica Magdić “ima ruku” za biljke. Njezin suprug Mirko i ostali članovi obitelji te susjedi potvrđuju nam kako sve što ona dotakne raste i cvjeta kao ludo. I za primjer nam spremno pokazuju stablo limuna koje u njihovu dvorištu na Slavonskoj cesti iz godine u godinu rađa divovske plodove.

-Nabavili smo ga prije nekoliko godina od jednog uzgajivača iz Metkovića. On nam je kazao kako godinama kalemi svoje limune i kako je riječ o vrhunskoj sadnici. I to se doista pokazalo točnim. Vrlo brzo stabalce je počelo davati plodove, i to prave kapitalce. Eto, ove sezone ne teže ispod pola kilograma, a imamo i onih od 700 grama – priča nam ponosna Božica.
Dodaje kako ih ove godine nema previše, no prošle se na granama naizgled krhkog drveta naguralo njih dvadesetak. Sve što rodi, Božica i suprug Mirko podijele obitelji i prijateljima koji od slasnih ploda prave limunade ili njima obogaćuju čajeve.

-I sami smo se začudili kako se limun priviknuo na našu klimu i krajeve, očito mu sve ovdje jako odgovara. Preko ljeta ga držimo vani, a tijekom zime na verandi, ne spremamo ga u zatvoreni prostor, kao što čine drugi, i nije mu ništa – kaže naša sugovornica.
Ohrabrena ovakvim uspjehom s limunom, Božica je, priznaje, odmah pomislila kako bi se mogla okušati u uzgoju mandarina ili drugih agruma u Bjelovaru, no njezinu suprugu se ta ideja nije previše svidjela.

-On kaže da već i sad imam previše biljaka, cvijeća i voća u dvorištu. Imam i povrtnjak. Što ću, kad volim sve to. Dakle, nije vam za bavljenje povrtlarstvom i voćarstvom potrebna samo “dobra ruka”, za to valja imati i srce. A ja zaista uživam u biljkama. Tko zna, možda još uspijem nagovoriti supruga da se predomisli – smije se Božica, u šali dodajući kako se ona i članovi njezine obitelji ne boje zime i sezone viroza. Vitamina C imaju na pretek.