Na 15. Državnom natjecanju učenika srednjih škola iz Obrazovnog sektora poljoprivreda, prehrana u disciplini Pekar, učenik bjelovarske Turističko – ugostiteljske škole Antonio Bencek osvojio je prvo mjesto. Antonio se na završnicu natjecanja u Vinkovcima plasirao pobijedivši na prethodnom školskom natjecanju. Inače, Antonio je učenik 3. razreda koji se prije srednje škole nikada nije bavio pekarstvom.

Već pristižu ponude

– Prije srednje škole me nije zanimalo pekarstvo, ali uz svoju mentoricu Gordanu Batinović i ostale profesore uvidio sam koliko je ono zanimljivo. Natjecanje u Vinkovcima je bilo relativno opušteno, svi smo se prvi dan sprijateljili pa nije bilo previše nervoze, ali nije mi bilo ni lako – priznaje Antonio. Naime, kako bi osvojio prvo mjesto, morao je od točno zadanih mjera napraviti određen broj komada pogačica s čvarcima. Točnije, s 80 grama brašna, određenom gramažom kvasca i ostalih sastojaka, morao je napraviti šest pogačica s čvarcima, a isto ponoviti i sa salenjacima. Kako bi sve poprimilo idealan oblik i okus potrebno je, kaže, iskustvo, ali i znanje matematike. Svojim radom oduševio je žiri, a ponajviše Deana Pašičeka, stručnjaka za najnovije trendovi u europskom i svjetskom pekarstvu koji mu je obećao, ukoliko dobro nauči engleski jezik, osigurati praksu u Italiji te zaposlenje u Hrvatskoj.

– Da, Dean je bio član žirija i bio je zadovoljan još dok je gledao kako radim, a i finalnim rezultatom. Njegova ponuda je baš obećavajuća, samo je jezik prepreka, ali dat ću sve od sebe da ga savladam – odlučan je Antonio, čijim se proizvodima vesele i svi njegovi članovi obitelji. Na njega je ponajviše ponosna njegova mentorica, Gordana Batinović, koja u njemu vidi veliki potencijal i koja je s njim prošla svaki korak priprema.

Veliki planovi

– Antonio je jako pametan, snalažljiv i sposoban. Iako smo jako puno vježbali kada smo čuli da su slavonski specijaliteti tema, bila sam zabrinuta zbog zadanih mjera. Antonia je to manje brinulo, bio je dosta siguran u sebe, što se ispostavilo opravdanim – ponosno govori Gordana B. Antonio se pak nadam kako će nakon škole steći dovoljno iskustva i pokazati se kao pravi majstor zanata pa možda čak jednom otvoriti i vlastitu pekaru.