Pod okriljem novogodišnjih blagdana Grad Bjelovar objavio je natječaj za pročelnika koji je trajao od 29. prosinca do 6. siječnja, točno onoliko dana koliko je potrebno da se zadovolji zakonski minimum. Oglas za radno mjesto objavljen je u Narodnim novinama potkraj prošle godine, a na službenim stranicama Grada Bjelovara tek 2. siječnja, pa su potencijalni kandidati u praksi imali tek četiri radna dana za prikupljanje potrebne dokumentacije i slanje prijave. Usto, iako je tijekom mandata bivšeg gradonačelnika Antuna Korušeca praksa bila da se imena kandidata na javnim natječajima javno objavljuju, to je ovoga puta izostalo. Iz Gradske uprave tek su na naš upit odgovoriti da je natječaj još uvijek u tijeku te da su se prijavila dva kandidata.

Izmišljeno radno mjesto

U Bjelovaru, u kojemu je i dalje velik broj nezaposlenih, a radna mjesta za osobe s diplomom pojavljaju se “na kapaljku”, doista čudi tako slab interes za poslom u Gradskoj upravi koji nudi sigurnu, visoku plaću, radno vrijeme od sedam do 15, slobodne vikende i brojne druge beneficije.
Način na koji je natječaj proveden samo pojačava sumnje da se novo pročelničko mjesto “izmislilo” kako bi se “uhljebila” bivša zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel, a javno ih je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća iznio SDP-ov vijećnik Nenad Nekvapil. Odgovarajući na njegove tvrdnje, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak nije izrijekom negirao optužbe, nego je tek spomenuo da je za vrijeme njegova prethodnika zaposlen predsjednik Foruma mladih SDP-a. U raspravi koja je uslijedila znakovit je bio i odgovor Hrebakova stranačkog kolege Brune Zadre, koji je osjetio potrebu istaknuti da je “kadrovska politika majka svih politika” te cinično dometnuo da će gradonačelnik račun podnijeti biračima na izborima.

Koalicijski partneri

Svakako vrijedi napomenuti i da je Lidija Novosel članica Gradskog vijeća s liste Akcije bjelovarsko-bilogorske, zajedno s Antunom Korušecom i Zdenkom Henc te od prvog dana novog saziva Hrebaku pružaju čvrstu potporu. Šaputanja o “uhljebljenju” bivše dogradonačelnice Novosel krenule nedugo nakon lanjskih lokalnih izbora, a već tada se u političkim krugovima počelo spominjati novi Upravni odjel koji će biti “iskrojen” upravo po njezinoj mjeri. Naime, u svojstvu dogradonačelnice Novosel je bila zadužena za društveni sektor, a pročelnik novog Upravnog odjela bit će zadužen za zdravstvo, socijalnu skrb i opće poslove.