Prošlog tjedna u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar gostovao najveći autoritet za svemir u Hrvatskoj, Ante Radonić. U organizaciji Rotary kluba Bjelovar ovaj poznati hrvatski edukator, popularizator znanosti, zaljubljenik u zvijezde i gotovo 40 godina voditelj Planetarija u zagrebačkom Tehničkom muzeju “Nikola Tesla” ispunio je bjelovarsko kino do posljednjeg mjesta. Ante Radonić također je više od deset godina svaki tjedan na Hrvatskom radiju educirao javnost i podizao svijest o svemiru i našem mjestu u njemu.

Održao je više od 500 javnih predavanja iz područja astronomije, astronautike, raketne tehnike, a više od 350 puta nastupao je u specijaliziranim radijskim i TV emisijama te je napisao više od 300 popularno – znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Za bjelovarsku publiku koja je sa velikim zanimanjem slušala izlaganje u Kulturnom i multimedijskom centru Radonić je pripremio predavanje pod nazivom ‘Čudesni svemir’ u kojem je na gotovo stotinjak slajdova nastojao prikazati i objasniti osnovne elemente naše galaksije i pripadajućih planeta i zvijezda.

Širenje svemira

-Mislim da je u današnje doba, što se tiče amaterskog istraživanja svemira, najveći problem što se na internetu nalazi gotovo 80 posto netočnih i lažnih podataka jer gotovo svatko može pisati na netu pa se na taj način ljudi često krivo informiraju – kaže Radonić. Dodaje da postoji nekoliko službenih web stranica koje daju 100 posto provjerene informacije, ali da druge uglavnom treba izbjegavati.

-Trenutno najvažnija istraživanja u svemiru na području astrofizike su pitanje tamne materije koja u svemiru čini 85 posto ukupne materije, kao i ubrzano širenje svemira. Naime, posljednjih 20-ak godina neki podaci pokazuju da se svemir širi, čak je i dodijeljena Nobelova nagrada za to otkriće iako u njega postoji određena sumnja – kaže Radonić. Dodatno je pojasnio i pojam “tamne energije”.

-Ako se svemir ubrzano širi, znači da se širi akceleracijom to jest ubrzanjem i pritom koristimo termin “tamne energije”. Ona djeluje suprotno od gravitacijske sile. “Tamna energija” i “tamna materija” najveće su stvari koje danas muče astrofizičare – naglašava Radonić.

 Eksplozije zvijezda

Bjelovarska publika je u više od sat i pol predavanja od ovog vrsnog poznavatelja svemira mogla saznati zanimljive podatke potkrijepljene činjenicama i dokazima, poput toga da je posljednja zvijezda u našoj galaksiji eksplodirala prije 400 godina, da postoje dvojne zvijezde za koje sa danas čak može izračunati kada će eksplodirati, Tako se, primjerice, zna da će prvi par zvijezda u našoj galaksiji eksplodirati 2022. godine. Otkrio je i da naša galaksija svake godine dobije jednu zvijezdu, ali da proces stvaranja zvijezde traje milijun godina miješanjem plina i prašine. To i još mnoštvo drugih zanimljivih činjenica i podataka Radonić je uz zanimljive fotografije iz svemira sipao kao iz rukava.
-Svemir je star 13,8 milijardi godina. U njemu ima više zvijezda nego što ima zrnaca pijeska na svim obalama i pustinjama svijeta. Stoga se zapitajte koliko smo mi zapravo maleni u ovom beskraju koji nas okružuje – mistično je zaključio Ante Radonić.