U Galeriji Franje Matešina u Bojani ove se godine po 11. put uzastopce održava manifestacija pod nazivom Bojani Božić u Bojani. Ova manifestacija od sličnih odudara time što je zamišljena kao izvorno tradicijska, a želja joj je u miru i tišini obilježiti najveći kršćanski blagdan. Za razliku od dobrog dijela ostalog božićnog sadržaja koji se pretežito orijentirao na konzumerizam i ostale vrijednosti koje baš i nemaju puno zajedničkog s ovim blagdanom, akademski slikar iz Bojane Franjo Matešin želio je ljudima približiti Božić kako se nekada slavio u njegovom selu.

-Na ideju smo došli negdje 2006. godine kad mi je Franjo Jagatić predložio da bismo mogli poboljšati turističku ponudu u Čazmi za božićne blagdane. Božićna priča u Grabovnici već je bila prepoznata i vrlo uspješna, a naša je želja napraviti nešto što će biti potpuna suprotnost. Tako smo se dosjetili da bismo posjetiteljima umjesto milijuna lampica, struje i blještavila mogli ponuditi mir i tišinu te prirodno svjetlo svijeća, lampaša i petrolejki – prisjetio se Matešin, koji svake godine za ovu priredbu osmisli i nešto novo.

-Koncepcija ostaje ista, a od ostalih sadržaja Bojani Božić se razlikuje po tome što počinje tek poslije Božića, a ne uoči njega. Prve svijeće se pale na dan poslije Božića, na Štefanje, jer je Božić blagdan koji bi se trebao slaviti u krugu najbliže obitelji. Tek dan poslije tradicionalno se išlo u čestitare i posjećivalo prijatelje i rodbinu pa zbog toga i manifestacija počinje tek dan poslije Božića. Manifestacija traje do 30. prosinca, a upravo je i pet dana po tradiciji i trajalo to vrijeme proslave Božića – kazao je Matešin, koji je svjestan da su ljudi koji prvi puta stignu u Bojanu u početku možda u šoku, baš zbog te tišine i mira i jer ništa ne skače, trešti i “bljesiče”, kako se veli u Bojani, a nema tu ni modernih likova poput Djeda Mraza i vilenjaka, koji s Božićem i nemaju previše veze.

Tako se Bojani Božić u Bojani ove godine održava od utorka, 26. prosinca pa do subote, 30. prosinca u vremenu od 16 do 20 sati. Uz stalni postav likovnih radova u Sjevernoj i Južnoj galeriji u Amfiteatru se nalazi i mali povijesni muzej sela Bojana te park u kojem se nalaze i igralište za djecu uz tradicijsku božićnu rasvjetu bez struje, otvoreno ognjište, dječje jaslice, a posebna je atrakcija za najmlađe traženje bombona u slami.