Zahvaljujući pokrenutom postupku javne nabave “teškom” 1,5 milijuna kuna, Gradsko društvo Crvenog križa (GDCK) velikim slovima upisat će se u anale bjelovarskih građevinskih investitora. Naime, u Ulici 108. puka na parceli od 900-tinjak četvornih metara oni planiraju izgraditi, kako je navedeno u oglasniku javne nabave, poslovni centar veličine gotovo 400 “kvadrata” koji će se prostirati na dvije etaže. Ako javni natječaj prođe bez žalbi, izvođač radova trebao bi biti poznat već u ožujku, dok je javno otvaranje ponuda zakazano potkraj veljače. Ratimir Blažeković, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa, izgradnju nove zgrade svojedobno je putem javnog priopćenja obrazložio nedostatkom prostora u Ulici matice Hrvatske, gdje se trenutno nalazi sjedište ove humanitarne ustanove. U novoj bi zgradi tako, među ostalim, trebala biti smještena višenamjenska dvorana veličine između 50 i 70 “kvadrata” za sastanke korisnika. Usto, naveo je tada Blažeković, planirano je i otvorenje socijalnog dućana rabljenog namještaja, opreme i kućnih uređaja te nekoliko odvojenih spremišta. Prizemlje budućeg poslovnog centra ujedno će biti i dostupno invalidima.

Kuću platili gotovo 600 tisuća kuna

Inače, trošak od 1,5 milijuna kuna (uključujući PDV) odnosi se samo na troškove gradnje, a tomu iznosu valja pridodati i 588 tisuća kuna koliko je Crveni križ izdvojio samo za kupovinu nekretnine u Ulici 108. puka. Tu je i nepoznata cifra koja će biti izdvojena za rušenje postojećeg objekta, obiteljske kuće. No, Gradsko društvo Crvenog križa ne brine nedostatak novca, već upravo suprotno. Podsjetimo, zahvaljujući pravomoćnoj presudi od prije gotovo četiri godine Grad Bjelovar Crvenom križu dužan je isplatiti oko četiri milijuna kuna.

– Kada je u lipnju 2011. godine primljena uplata prvog obroka Grada od 1,2 milijuna kuna, Odbor GDCK donio je odluku o pripremama za kupnju nekretnine do dva milijuna kuna, a ostatak do 3,4 milijuna kuna za proširenje i nove programe rada. Imenovano je Povjerenstvo dužnosnika Crvenog križa koje je zajedno sa mnom izvršilo odabir i predložilo Odboru kupnju odgovarajuće nekretnine – istaknuo je Blažeković u priopćenju, dodavši kako se odlučivao između čak 17 ponuda, od kojih se najisplativijom pokazala upravo kupnja nekretnine u Ulici 108. puka. Naime, jedan od uvjeta natječaja bio je taj da se nekretnina mora nalaziti u krugu od 500 metara od središta grada, kako bi korisnicima, od kojih mnogi u Bjelovar dolaze autobusom ili vlakom, bio olakšan pristup. Među onima koji su Crvenom križu nudili nekretnine našao se i Grad Bjelovar, no te su ponude odbijene zbog, kako je u ime Povjerenstva obrazložio Blažeković, previsoko procijenjene vrijednosti i neprilagođenosti potrebama.