Crno zlato koje se krije u dubinama zemlje ispod područja koje pokriva općina Velika Pisanica konačno će donijeti izravnu korist i dijelu stanovništva koje tamo živi. Naime, radi građenja bušotinskog radnog prostora Bačkovica 1 i Priključnog plinovoda DN 80 od bušotine Bačkovica 1 do PČS kod bušotine Bilogora 15, INA je pozvala na razgovor sve vlasnike zemljišta koje se nalaze unutar planiranog zahvata. Riječ je o zemljištima na području naselja Bačkovica, Bedenička i Ribnjačka. Kako će cijevi ići zemljištem koje oni koriste, ostvarili su pravo na naknadu služnosti koju će im isplatiti INA. Mještani neće ostati kratkih rukava, ali od onoga što će dobiti sasvim sigurno neće se ni obogatiti.
Simbolični iznosi
– Naknada je propisana zakonom, iznosi dvije i pol kune po metru kvadratnom zemljišta i splaćuje se jednokratno. Konkretno, mi imamo 400 kvadrata zemljišta koje je obuhvaćeno i time smo dobili oko tisuću kuna što je iznos s kojim se ne može puno napraviti. Ono što po meni nije najpravednije je činjenica da zakon jednako tretira sva zemljišta, odnosno isplaćuje se ista naknada bez obzira gdje bila i o kakvoj se parceli radi. Krš, kamen i plodno tlo jednako vrijede – kaže Jasna Ileković iz Bedeničke kojoj će prolazak naftovoda donijeti više štete nego koristi. Na tom se OPG-u bave ekološkim uzgojem oraha, pa svako zadiranje u parcelu donosi potencijalne gubitke.
– Nekoliko će se stabala morati srušiti, od kojih su neka stara i po dvadeset godina, jer iznad naftovoda ne smiju biti posađeni trajni nasadi. Nama će to uzrokovati dodatne gubitke pa ćemo vjerojatno tražiti malo veću naknadu kako bismo to nadoknadili – napominje Jasna Ileković. O eventualnom odbijanju dopuštenja da ispod njihove zemlje prođe naftovod seljaci ne razmišljaju jer to u naravi niti ne mogu zaustaviti.
Ne može se reći ne
– To je potpuno ista priča kako i slučaju izgradnje ceste ili pruge. Daje se naknada, a činjenica da ju netko ne želi prihvatiti ne odgađa izvršenje jer je riječ o višem državnom interesu. U tom slučaju provodi se izvlaštenje i jedino bi prošlo šest mjeseci dok se te ne bi sudski potvrdilo. Stoga je ljudima jednostavnije uzeti naknadu, kolika god bila, nego voditi nepotrebne pravne bitke. Za ratare je dobra okolnost što nakon prolaska naftovoda na svojim parcelama mogu sijati kulture koje žele – poručuje Fredi Pali, načelnik Općine Velika Pisanica.
Renta spašava glavu
Koliko god naknade za mještane bile simblične, za Općinu Velika Pisanica činjenica da INA otvara nove bušotine znači razliku između života i smrti. Nedavnom promjenom načina obračuna, naftna renta porasla na pola milijuna kuna godišnje, a otvaranjem nove bušotine taj će se iznos dodatno podebljati.
– Prema nekim procjenama očekujemo još pola milijuna kuna godišnje, no treba pričekati da bušotina proradi. Naftna renta je prihod koji će omogućiti da općina opstane u dolazećim godinama. Ona se ne može izravno isplaćivati mještanima, ali ostaje u općinskom proračunu i koristi se za poboljšanje općeg životnog standarda- napominje Fredi Pali, načelnik Općine Velika Pisanica.