Postaje li siječanj, uz već poznatu tvrdnju o „najdužem mjesecu“ tijekom kojega mnogi okajavaju predblagdanske potrošačke grijehe, i mjesec svakodnevnih ispraćaja pokojnika? Naime, na već poznatim gradskim mjestima objavljivanja tužnih vijesti teško je bilo proteklih dana pronaći slobodno mjesto, dok su mnogi Bjelovarčani čitajući imena i prezimena preminulih potiho izgovarali rečenicu: „Bože, pa što se ovo događa?!“
Ako je nevjerica možda djelomično povezana s pokojnim poznanicima, što u dobroj mjeri još više osnažuje ne samo osjećaj sućuti, već i zabrinutosti, brojke ukazuju na to da bi ovaj mjesec prema broju ukopa na 34 groblja o kojima skrbi bjelovarski Komunalac, mogao srušiti sve dosadašnje rekorde. S priličnom dozom sigurnosti ovakav rasplet očekuje i voditeljica gradskih groblja Katica Muškinja, iznoseći alarmantne podatke o broju ovogodišnjih ukopa.

Četiri sahrane dnevno

-Samo u prvih deset siječanjskih dana obavljena je 21 sahrana, ponekad i po četiri dnevno, dok ih je na kraju istog lanjskog mjeseca zabilježeno ukupno 56, a 2017. godine 61. Pod uvjetom nastavka početnog trenda, za očekivati je kako će broj ukopa nadmašiti potonju brojku koja je bila najviša u posljednjih nekoliko godina. O kakvom je pak povećanju riječ upozorava podatak da su tijekom cijelog prošlogodišnjeg prosinca obavljene 32 sahrane odnosno na godišnjoj razini njih 470, što je blagi pad u odnosu na pretprošlu godinu tijekom koje je evidentirano 520 pogreba – kaže Muškinja.

„Opasno“ proljeće

Premda je bez pomnije analize teško dokučiti zbog čega se upravo siječanj po broju umrlih izdvaja od ostalih mjeseci, naša sugovornica će tek potvrditi kako je riječ o ljudima starije životne dobi, što se pripisuje prirodnoj neumitnosti, dok je iz pogrebnih dokumenta vidljivo da je tijekom travnja, svibnja i lipnja više ispraćaja nešto mlađih generacija, čiji se odlazak ponajviše pripisuje bolestima. Da Bjelovar nije usamljeni primjer neuobičajeno visokog broja umrlih krajem i početkom godine potvrđuju i podaci za Daruvar, drugi po veličini grad naše županije. Prema riječima rukovoditeljice Radne jedinice komunalne službe tvrtke Darkom Mateje Župić, tijekom prosinca 2018. je evidentirana 21 sahrana, a ove godine tri, što nije značajnije odstupanje od uobičajenog broja za ove mjesece. Porast broja umrlih zabilježen je, primjerice, u općini Ivanska, gdje su prvih dana ove godine već održana dva pogreba, prošloga prosinca njih osam, a u istom mjesecu 2017., šest, kaže direktorica komunalnog poduzeća Ivankom Valerija Rudelić.

U očekivanju odgovora

Spomenutim siječanjskim brojkama valja dodati i podatke iz bjelovarske Opće bolnice u kojoj je umrlo 19 bolesnika s različitim dijagnozama, što ujedno ne upućuje na neke specifične pojavnosti. U razgovoru s nekolicinom liječnika ipak smo pokušali pronaći barem dio odgovora na pitanje o uzrocima povećanja broja umrlih, posebice tijekom zimskih mjeseci, ali njihova suzdržanost daje naslutiti kako je riječ o još uvijek nedovoljno istraženoj temi za ozbiljnije zaključke pa su se uz pojedine bolesti i „prirodni odljev“ najčešće spominjale klimatske promjene. (čr)

Mortalitet u brojkama

21 – Broj ukopa na području Bjelovara od 1.do 10. siječnja

56 – Toliko je sahrana održano u istom lanjskom mjesecu

470 – Ukupan je broj ispraćaja 2018.

19 – Toliko je bolesnika od početka godine preminulo u Općoj bolnici