Piše: Vedran Cindrić

Iako se najviše prometnih nesreća događa na bržim prometnicama, iznimno česte su i one u samom središtu grada. Neke nesreće se događaju zbog nepažnje, ali mnoge su i one zbog slabe mogućnosti pregleda prometa pri izlasku na željenu ulicu.

Obišli smo određene prometne točke u centru grada za koje su nam vozači i svjedoci prometnih nesreća izjavili da su najkritičnije.

Veliki problem kod vozača se javlja pri izlascima na Ulicu Matice hrvatske. Izlazak iz jednosmjerne Šenoine na Matice hrvatske stvara problem zbog parkiranih auta s lijeve strane koji zaklanjaju pogled vozaču uslijed čega je znalo doći do brojnih prometnih nesreća. Nakon nekog vremena postavljena su dva betonska stupa da se onemogući parkiranje odmah do izlaska na Matice hrvatske kao i prometno ogledalo koje je smanjilo mogućnost nesreća, no vozači kažu da je i dalje riskantan izlazak iz Šenoine i da bi se više betonskih stupova moralo postaviti s lijeve strane tako da se potpuno onemogući parkiranje koje zaklanja pogled pri izlasku.

No, svakako još opasniji izlazak na Matice hrvatske je onaj iz Trumbićeve. Tamo se s lijeve strane također parkiraju automobili koji zaklanjaju pogled s tim da prometno ogledalo nije postavljeno. Brojne prometne nesreće su se tamo dogodile, a jedan od svjedoka je i jedan umirovljeni profesionalni vozač.

Brojne nesreće su se dogodile pri izlasku iz Trumbićeve na Maticu hrvatske

Problem parkiranih auta

-Bio sam profesionalni vozač i cijeli život za volanom i onda mi se dogodila prometna nesreća u centru grada gdje mi je auto bio potpuno uništen. Izlazio sam iz Trumbićeve na Matice hrvatske. Budući da je bilo mnogo parkiranih auta s lijeve strane, nisam imao potpuni uvid na cestu pa sam izašao pola metra više van i u sekundi mi je prednji kraj odnio nadolazeći jureći auto, priča nam naš sugovornik. Kaže da su se tamo auti godinama parkirali i zaklanjali pogleda automobilima koji izlaze na Matice hrvatske iz Trumbićeve te da osim svoje zna za još neke nesreće koje su se zbog toga dogodile.

-Sada su postavili nekoliko kamenih blokova s cvijećem da se auti ne parkiraju odmah do raskrižja, ali smatram da je i dalje tamo iznimno nepregledno i da se mora nešto promijeniti. No, to u našem gradu nije jedina crna prometna točka – poručio je naš sugovornik.

Nadalje, brojni vozači nam tvrde da je izlazak i iz Andrije Kačića Miošića na Matice hrvatske također riskantan.

-Svaki dan tim putem izlazim na Matice hrvatske i na sreću nisam imao prometnu nesreću, ali sam brojnima svjedočio. Jednostavno je izlazak nepregledan, a nesavjesni vozači se često znaju brže povesti Maticom hrvatskom. Ne znam kako se uopće može ta situacija riješiti, ne mogu odgovorni za promet pomaknuti zgrade s lijeve i desne strane pa da se bolje vidi, ali nešto ipak bi se trebalo osmisliti jer sudari pri izlasku su prečesti – izjavio je dugogodišnji vozač Marinković.

Sudar na sudar

Sudar automobila i motora na križanju Miočićeve i Matice hrvatske

Dok gledamo s druge strane centra grada, svakako je najopasniji izlazak vozača je iz Ulice Andrije Kačića Miošića na Šetalište dr. Ivše Lebovića gdje se i statistički gledano događa ponajviše prometnih nesreća u centru grada. Problem je također slaba vidljivost pri izlasku, ali često i neprilagođena brzina onih koji voze Lebovićevom. Problem također stvara i prometni čep koji će često dogodi u Lebovićevoj pri čemu onda oni koji izlaze iz Miočićeve imaju još slabiji pregled stanja na ulicu koju izlaze.