Kada je Mario svoju voljenu prije dvije godine odveo pred oltar, nije ni slutio da će samo par mjeseci kasnije moliti Boga za oprost i tražiti proglašenje ništavosti svoje ženidbe. Iako svjestan da je pred njim dug put dokazivanja da je on taj koji je u brak ušao časnih namjera, ali da se njegova životna družica okrenula drugome, zbog života u vjeri odlučio se na taj korak.

Marijeva priča tek je jedna od mnogih s kojima se u nas susreću crkveni sudovi. S obzirom da je velik broj brakova u Hrvatskoj sklopljen u crkvi, ne čudi podatak da uz rekordan broj civilnih razvoda, raste i broj zahtjeva za crkvenima. Zbog sve većeg broja takvih zahtjeva Đakovačko-osječka nadbiskupija prije četiri godine čak je osnovala i vlastiti crkveni sud. Na crkvenim sudovima u Zagrebu i Đakovu krajem 2017. neriješeno je ostalo 47 procesa, a isto toliko je u prošloj godini izrečeno presuda.

 Strogi kriteriji

Daleko su manje brojke vezane uz brakove sklopljene pred oltarima Bjelovarsko-križevačke biskupije. Od bilježnice zagrebačkog Međubiskupijskog suda prvog stupnja Elizabete Mikulić doznajemo kako su i na kraju pretprošle i prošle godine u postupku ostale po dvije parnice, a isto toliko ih je tijekom tih godina i riješeno. Proces nije nimalo jednostavan, traže se dokazi i svjedoci, a postupak propisuje Zakonik kanonskog prava. Bitno je napomenuti da crkveni razvod braka nije razvod u pravom smislu riječi, već dokazni postupak da brak nije sklopljen valjano, tj. da kao takav uopće nije postojao. Ipak, za pokretanje postupka morate imati valjane razloge.

Tako su jedan od njih godine ženika. Iako se po Zakoniku kanonskoga prava za muškarca traži dob od navršene 16. godine, a za ženu navršena 14. godina, osobe mlađe od 18 godina ne mogu ući u brak i dobiti sakrament ženidbe, osim ako ne traže posebnu dozvolu mjesnog biskupa. Zapreka za valjano sklapanje ženidbe je, primjerice, i nemoć zaručnika ili zaručnice za bračni čin koji je po sebi prikladan za rađanje djece.

– Ne može valjani brak sklopiti ni osoba koja je sudjelovala u zločinu ubojstva vlastitog ili tuđeg supružnika u svrhu sklapanja nove ženidbe. Nevaljana bi bila i ženidba između srodnika u izravnoj lozi u svim koljenima te u sporednoj lozi do četvrtog koljena uključivo, te među pripadnicima svojte u izravnoj lozi – tumačio je svojedobno Glas koncila.

Valjano ne mogu sklopiti brak ni oni koji su povezani zakonskim posvajanjem odnosno posvojenjem, i to u izravnoj lozi ili u drugom koljenu sporedne loze. Brak nije valjan ako u trenutku sklapanja osoba zbog duševnih bolesti ili poremećaja nije razumski postupala. Tako kronični alkoholizam ili kronična ovisnost o drogi može biti temelj proglašenja ženidbe nevaljanom, ako se dokaže ovisnost u vrijeme sklapanja ženidbe. Valjanu ženidbenu privolu ne mogu dati ni osobe kod kojih postoji nedostatak minimalnog znanja da je ženidba trajna zajednica između muškarca i žene koja je usmjerena na rađanje djece na temelju spolne suradnje. Naravno i stalno varanje bračnog partnera, odnosno nevjera neposredno poslije vjenčanja razlog je za razvod crkvenog braka.

 Ženidbeni tečajevi

– Kada sam podnio zahtjev, prijatelji su mi govorili da se upuštam u nemoguće jer su takvo nešto dobili samo Thompson i Danijela – kaže Mario, koji još čega na rješenje svog slučaja. Da nije riječ o nikakvoj mistifikaciji među vjernicima odgovara kancelar Damir Vrabec iz Bjelovarsko-križevačke biskupije.

– Vjerujem da među našim vjernicima nema nikakve mistifikacije kada govorimo o temi proglašenja sakramenta kršćanske ženidbe ništavim jer svi naši zaručnici koji žele sklopiti sakrament kršćanske ženidbe već desetljećima moraju proći zaručnički tečaj na kojem se o navedenoj temi sigurno govori. Što se tiče samog proglašenja ništavosti ženidbe, o tome ne odlučuju crveni velikostojnici po svom vlastitom nahođenju, nego suci Međubiskupijskog suda prvog stupnja u Zagrebu, a ako se utvrdi stvarna ništavost ženidbe tada ju sud takvom i proglašava. U svakom slučaju, onaj koji kani pokrenuti parnicu o ništavosti ženidbe mora se prije toga javiti svom vlastitom župniku, a tamo će dobiti sve potrebne informacije – kaže Vrabec.