Najugledniji liječnici Opće bolnice Bjelovar, članovi Stručnog vijeća, njih 15-ak, napustili su prošlog petka (13. veljače) demonstrativno su napustili sastanak, preneraženi istupom Zorana Seleša, sanacijskog upravitelja. Odmah na početku sastanka on je, što nam je potvrdilo više sudionika, počeo vikati:
– Ja sam car i ja ću odlučivali tko će biti carevići i koji će se odjeli zatvarati, a ne nekakve komisije koje ovih dana šetaju po bolnici – izderao se sanacijski upravitelj na, u tom trenutku, još uvijek nepoznatu “komisiju”. Nekoliko trenutaka kasnije ispostavilo se da se obrušio ni manje ni više već na Povjerenstvo za intrahospitalne infekcije, koje je upozorilo na jedan banalan, ali potencijalno koban propust, a to je da se građevinski radovi ne mogu obavljati u prostorijama u kojima se nalaze pacijenti jer im je, pogotovo s obzirom da je riječ mahom o postoperativnim pacijentima, nužan maksimalan sterilitet kako ne bi došlo do infekcija koje u najgorim slučajevima mogu završiti invaliditetom, pa čak i smrću. Navedeno Povjerenstvo, inače jedno od najvažnijih koje uopće postoje u bolničkom sustavu, sanacijskog upravitelja upozorilo je da tijekom građevinskih radova koji su se izvodili na Odjelu ortopedije uspostavi hladni pogon, dakle da liječnici izvode samo one operacije koje se ni na koji način ne mogu odgoditi. Navedena mjera, preporučili su članovi Povjerenstva, na snazi bi bila samo do završetka građevinskih radova.

Preporuku shvatio kao hajku na svoj lik i djelo

Preporuka Povjerenstva, koje predstavlja i svojevrsni neovisni mehanizam unutarnje kontrole namijenjen isključivo dobrobiti pacijenata, bila je nužna upravo zbog toga da se spriječi svaka moguća infekcija. Štoviše, da Povjerenstvo nije službenim putem obavijestilo sanacijskog upravitelja o potencijalnoj opasnosti, prijetile bi im i zakonske sankcije. No, sanacijski upravitelj koji je, podsjetimo, prethodno radio u Hrvatskoj elektroprivredi i nema nijednog radnog dana iskustva u zdravstvenom sustavu, upozorenje Povjerenstva shvatio je na potpuno pogrešan način. Više sudionika sastanka potvrdilo nam je da je dopis shvatio kao prijetnju za svoje radno mjesto, te nastavkom medijske hajke za koju smatra da se protiv njega vodi.
Ne mogavši istrpjeti uvrede na račun rada Povjerenstva, predsjednica Maja Majetić – Sekovanić, ugledna liječnica s 30-ogodišnjim radnim stažem u bjelovarskoj bolnici pokušala je sanacijskom upravitelju pojasniti ulogu Povjerenstva na čijem je čelu već 15 godina. Umjesto da je posluša, sanacijski upravitelj prekinuo je usred izlaganja te ponovno počeo vikati.

              Predsjednica Stručnog vijeća iznenadno na bolovanju

Njegov istup spriječio je kirurg Branko Fila, kazavši sanacijskom upravitelju da su članovi Stručnog vijeća akademski građani i nisu zaslužili da se s njima komunicira na tako neprimjeren način. Fila je potom napustio sastanak, a s njime su se solidarizirali i svi ostali liječnici, izuzev zamjenika sanacijskog upravitelja Borisa Kirina, ujedno i pročelnika Službe kirurških djelatnosti, pod čijom je nadležnošću i ortopedija. Doznajemo i kako su na stranu Povjerenstva stali Hrvoje Pokos, pomoćnik sanacijskog upravitelja za sestrinstvo, kao i Gordana Kesić – Valpotić, pomoćnica za kvalitetu zdravstvene zaštite. Nitko od mnogobrojnih sudionika ne želi, barem u ovome trenutku, izlaziti u javnost imenom i prezimenom, no nekolicina ih je najavila da će zatražiti očitavanje Ministarstva zdravlja. Vesna Lovčić, predsjednica Stručnog vijeća, od ovoga ponedjeljka je na bolovanju. Iako nam se javila na telefon, odbila je komentirati incident, no sâma činjenica da ga nije opovrgnula, već nas je samo zamolila za strpljenje, samo je jedna u nizu potvrda da se nemili slučaj, koliko god je u to teško povjerovati, doista dogodio. Od kolegica Maje Majetić – Sekovanić doznajemo kako ju je način na koji joj se obratio sanacijski upravitelj duboko povrijedio ne samo kao osobu, već i kao uglednu liječnicu s 30-ogodišnjim radnim iskustvom upravo u bjelovarskoj bolnici. Osjećala se, kaže, kao zadnja krpa. S obzirom na način na koji je sanacijski upravitelj reagirao na dobronamjeran i zakonski nužan dopis o potencijalnoj opasnosti za pacijente bjelovarske bolnice, veliko je pitanje i na koji će način Povjerenstvo nastaviti komunikaciju s upravom bolnice.