Skupština Elektrometala na izvanrednoj sjednici koja će se održati početkom siječnja iduće godine odlučivat će, među ostalim, i o ponovnom uvođenju nagrade članovima Nadzornog odbora koja bi prema prijedlogu trebala iznositi 1.800 kuna mjesečno, iako su sâmi članovi u prvom pozivu objavljenom u Narodnim novinama, za sebe zahtijevali nagradu u visini jedne prosječne bruto plaće koja je, primjerice, prošle godine iznosila 6,3 tisuće kuna. Prema njihovu prvotnom prijedlogu, posrnuli Elektrometal koji i dalje posluje s gubitkom, godišnje bi samo za njih morao izdvajati oko pola milijuna kuna. Podsjetimo, prije otprilike godinu i pol dana dioničari Elektrometala većinom glasova članovima Nadzornog odbora ukinuli su pravo na mjesečno nagradu koja je tada pak iznosila 1.500 kuna, a navedeno ukidanje bila je jedna od rijetkih doista provedenih mjera racionalizacije troškova nekadašnjeg bjelovarskog elektroinstalaterskog diva. Od tada do danas nije došlo do bitnijih promjena u poslovanju. Prošlu godinu Elektrometal završio je s 12,4 milijuna kuna gubitka i prepolovljenim prihodima u odnosu na 2013. godinu, a revizori su, usto, dali mišljenje s rezervom za lanjsko poslovanje.
Odgovoran posao
Navode, naime, kako su nekretnine tvrtke-kćeri Metalne opreme precijenjene za 4,2 milijuna kuna zbog višegodišnjih niskih amortizacijskih stopa. S obzirom da je prosječna mjesečna bruto plaća u Elektrometalu lani iznosila 6,3 tisuće kuna, a Nadzorni odbor po statutu broji sedam članova, ispada da bi njihov godišnji trošak iznosio 530 tisuća kuna.
– Četvorici članova Nadzornog odbora ističu mandati, a mi teško pronalazimo nove članove jer nitko ne žele sudjelovati u tako odgovornom poslu bez naknade – govori Željko Srebrenović, predsjednik Nadzornog odbora, pojašnjavajući kako je NO uputio skupštini prijedlog o nagradi, a da konačnu riječ imaju dioničari, među kojima s udjelom od 22 posto i dalje prednjači Grad Bjelovar. Ako predstavnik Grada podrži prijedlog, gotovo je sigurno da će dobiti potrebnu većinu i biti izglasan, pogotovo s obzirom da članovi NO-a nemaju pravo glasa kada je riječ o odlukama vezanima uz njihova prava, a velika većina dioničara Elektrometala više se ionako ne pojavljuje na skupštinama. Što se pak tiče zaposlenosti, Srebrenović govori da je popunjenost kapaciteta dosta velika, bez obzira što građevinska sezona nije u tijeku. Montažeri su ponajviše zaposleni na obnovi šibenskog hotelskog lanca Solaris, a tu su i drugi poslovi.
– Plaće se redovito isplaćuju, ali u zaostatku smo mjesec dana. Nastojimo ispraviti taj razmak, ako ništa drugo onda barem na način da uplatimo minimalac bez zaostatka – poručuje Srebrenović. Valja spomenuti i kako su za nove članove NO-a predloženi Marko Ćurić, KV bravar, Slavko Polančec, ing. Strojarstva, tomislav Šunjić, ing. građevine i Ruža Drmić, srednji ekonomski programer.

Gradonačelnik: Naknada mora biti primjerena stanju u poduzeću

– Načelno, članovi Nadzornog odbora imaju veliku odgovornost i za ono što rade odgovaraju vlastitom imovinom. Drugo je pitanje kako oni rade, a treba reći i da svaka naknada mora primjerena poslovnoj situaciji. S obzirom da je prijedlog tek pristigao, Grad Bjelovar još uvijek nije donio konačnu odluku jer su potrebne određene konzultacije – Govori Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik koji kao predstavnik Grada Bjelovara posljednjih godina osobno dolazi na svaku skupštinu Elektrometala.