Sveto brdo (1751 m), posljednji visoki vrh u nizu vrhova nad Paklenicom, s velikim metalnim križem i pločom na kojoj je ispisano deset Božjih zapovijedi, za 21 člana HPD Garjevice nije više samo san. Nakon prehodana 24 kilometra po izrazito teškoj stazi, uspješno je završila jedna od najtežih planinarskih avantura ovog mladog čazmanskog planinarskog društva. Polazište je bilo s prijevoja Mali Alan, preko Jurjevića Stanova do podnožja Svetog Brda.

-Potom je slijedio strmi uspon, najteži, ali i najljepši dio puta s prekrasnim vidikom na Liku s jedne i Dalmaciju s druge strane. Nakon zadržavanja jedan sat na vrhu Svetog brda uživajući u prekrasnim pogledima, slijedio je povratak vrlo atraktivnom, ali nimalo laganom stazom, s mnogobrojnim snježnim uvalicama, do razrušenog skloništa Vlaški grad pa do skloništa Ivine vodice, uz izvor rijeke Velika Paklenica i napokon do planinarskog Borisova doma u Velikoj Paklenici – ispričao je vodič Kristijan Čikor, predsjednika Društva i dodao kako se zbog loših vremenskih uvjeta drugi dan odustalo od uspona na Anića kuk, što je povod za ponovni još jedan susret s markantnim vrhovima Velebita.

-Spuštanja od planinarskog doma do same Paklenice nije bilo ništa manje atraktivno, fotografirajući veličanstvene detalje velebnog kanjona, penjanje po stijenama i edukativnom šetnjom poučnom stazom – zaključio je Čikor, koji je bio i organizator izleta te posebno zahvalio vodičima pripravnicima Miroslavu Grebenaru i Žarku Jančiću na visokoj razini obavljenog zadatka po pravilima vodičke službe