Piše: Slavica Trgovac – Martan

Usijana situacija u bjelovarskoj I. osnovnoj školi dosegnula je vrhunac nakon što je Ured državne uprave, temeljem nalaza prosvjetne inspektorice Branke Adžić, raspustio tamošnji Školski odbor. Njegovi članovi taj potez smatraju neopravdanim, a na nalaz inspektorice imaju čitav niz primjedbi o kojima su odlučili javno progovoriti za Bjelovarac. Od javnih istupanja ogradio se jedino predstavnik osnivača Boris Hribljan, dok je ostalih šestero članova – Nataša Ljubić Klemše, Maja Kranjčević, Višnja Biljan, Marko Toth, Boris Abramović te predsjednica bivšeg Odbora Marijanka Kapac, otvoreno kazalo što u čitavom postupku smjene smatraju neprihvatljivim.

– Prije svega, to je činjenica da prosvjetna inspektorica tijekom dva inspekcijska nadzora koja su provedena u školi 24. veljače i 13. ožujka nije zatražila mišljenje niti jednog člana Školskog odbora, već je zaključke izvela iz zapisnika s posljednje tri sjednice Školskog odbora te zapisnika nekoliko sjednica Učiteljskog te Vijeća roditelja. S druge strane, od ravnateljice škole je uredno uzela izjave koje su uvrštene u zapisnik nadzora – ističe Marijanka Kapac. Ona i njezini kolege uvjereni su kako je ravnateljica škole inspekciju u školu pozvala isključivo kako bi spriječila provođenje postupka njezine smjene koju je Školski odbor, nakon zahtjeva roditelja, koji je opravdanim ocijenio i kolektiv, pokrenuo prošlog mjeseca.
-To tumačimo kao jedini razlog ovako žurnog raspuštanja Školskog odbora. Naime, vrlo je indikativno da je Odbor raspušten samo 16 dana prije isteka redovnog mandata – kaže Maja Kranjčević. Smijenjeni odbornici imaju i čitav niz primjedbi na zapisnik inspekcijskog nadzora, prvenstveno na konačni zaključak inspektorice kako su tijekom obavljanja svog posla postupali protivno zakonu i Statutu škole.

Nevažeće sve odluke

-Inspektorica očito nije svjesna težine te svoje izjave jer se ona može protumačiti kao zaključak da niti jedna odluka koju smo donijeli tijekom čitave ove skoro četiri godine, koliko nam je trajao mandat do raspuštanja, nije valjana odnosno važeća – upozorava Boris Abramović. K tome, dodaje, on i kolege odbornici, iako su svih 13 stranica zapisnika inspekcijskog nadzora pomno iščitali više puta, u njemu ne pronalaze ništa što bi ukazivalo na kršenje zakona. Kad je riječ o Statutu škole, na teret im se stavlja što nisu donijeli Poslovnik o radu kolegijalnih tijela, što priznaju, no tvrde kako se on donosi na prijedlog ravnateljice koji je, unatoč njihovu upozoravanju, tvrde, izostao. Spornim inspektorica smatra i davanje mišljenja učitelja na Učiteljskom vijeću o prijedlogu dijela roditelja vezanom za njezinu smjenu, koje je od Učiteljskog vijeća zatražio Školski odbor, i to temeljem ranijeg zahtjeva osnivača škole, Grada Bjelovara. Pritom su se dvije nastavnice, Helena Gustović Ljubić i Martina Supančić, koje su za vrijeme spomenute sjednice Učiteljskog vijeća bile na stručnom putovanju u Finskoj, izjasnile putem kovertiranih listića, o čemu je ravnateljica Landsman, tvrde, naknadno od njih te od kolegice Ljubić Klemše koja je učiteljima podijelila listiće zatražila pismeno očitovanje.

Zaštita dostojanstva

-Ravnateljica nema nikakvo pravo tražiti od nas pismena očitovanja, osim kad je riječ o obavljanju našeg posla, i takav njezin postupak je najobičniji mobbing. Zbog toga smo kolegice i ja odmah podnijele zahtjev za zaštitu dostojanstva – kaže Ljubić Klemše.
Nadalje, inspektorica spornim smatra i činjenicu što je zapisnike na pojedinim sjednicama Školskog odbora sastavljala upravo članica Odbora Maja Kranjčević, a ne tajnica škole Ivana Popilovski. No, članovi Odbora tvrde kako nisu bili zadovoljni radom I. Popilovski te kako je u njezinim zapisnicima bilo previše propusta te je sam Školski odbor donio odluku da zapisnike pišu zaposlenice škole Kranjčević ili Ljubić Klemše. Tu je i niz drugih manjih primjedbi na zapisnik, a članove Školskog odbora najviše ljuti što nemaju nikakvu mogućnost žalbe na isti. Članovi raspuštenog Školskog odbora upozoravaju i na činjenicu da za vrijeme svog posljednjeg zasjedanja, zbog niza nejasnoća, nisu usvojili Izvješće o financijskom poslovanju škole za 2016. godinu, što treba biti učinjeno do kraja ovog mjeseca. Ostaje nejasno, kažu, tko će izvješće usvojiti do spomenutog roka, s obzirom da škola više nema krovno tijelo odnosno Školski odbor i kako će se to odraziti na daljnje funkcioniranje te ustanove. Ogorčeni su i zbog izjava ravnateljice u članku objavljenom u prošlom broju Bjelovarca, o tome kako je zbog sumnji u počinjenje određenih kaznenih djela od strane ŠO, obaviještena policija.
-Niti iz inspekcijskog zapisnika, a niti iz Odluke o raspuštanju školskog odbora nije vidljivo koje činjenice govore da je u našem radu bilo sumnji na počinjenje kaznenih djela. To je najobičnije klevetanje i blaćenje. Zbog toga ćemo razmisliti o tome hoćemo li zbog spomenute izjave podignuti tužbu protiv gđe Landsman – odlučni su članovi Školskog odbora.

Sporno hranjenje u školskoj kuhinji i neka zapošljavanja?

Članovi Školskog odbora vjeruju kako su, osim samog pokretanja postupka smjene, ravnateljicu Landsman na reakciju u vidu pozivanja inspekcije u školu, nagnala i druga propitkivanja članova ŠO o različitim školskim temama. Jedna od njih odnosila se i na upitan način korištenja školske kuhinje od strane pojedinih zaposlenika. Oni su, tvrde zaposlenici koji su članovi ŠO, bon u vrijednosti od šest kuna, koji se prilaže za manji školski obrok na velikom odmoru, koristili za kupovinu kompletnih obroka koji se spremaju za učenike u produženom boravku. Prema procjenama učitelja, na temelju faktura koje su se ispostavljale inozemnim gostima škole za isti obrok, njegova cijena iznosi 20-ak kuna.
-Na jednoj sjednici ŠO zamolila sam ravnateljicu da mi pojasni taj apsurd. Zanimalo me dobiju li djeca u produženom boravku manje hrane, s obzirom da pojedini zaposlenici dobiju juhu, glavno jelo, prilog i desert za šest kuna, što roditelji učenika plaćaju daleko više, ili razliku do pune cijene obroka za zaposlenike škola namiri iz nekih drugih izvora. Na to je ravnateljica odgovorila kako ona valjda ima pravo svojim zaposlenicima omogućiti da jeftinije jedu, bez obrazloženja kako to točno postiže – priča nam Višnja Biljan. Članovi ŠO dodaju i kako su u više navrata s ravnateljicom vodili rasprave oko zapošljavanja.
-U više navrata nastojalo se pogodovati pojedincima. Tako smo, primjerice, prilikom nedavnog zapošljavanja čovjeka na neodređeno vrijeme na mjesto spremača, mi inzistirali na tome da se prednost da jednom hrvatskom branitelju. Ravnateljica je popustila tek nakon što smo joj zaprijetili da ćemo je prijaviti nadležnim službama ukoliko ne postupi u skladu s našim zahtjevom odnosno da ispoštuje zakon koji prilikom zapošljavanja daje prednost hrvatskim braniteljima – kaže M. Kranjčević.
Članice ŠO odbora koje i rade u školi kažu kako je najgore od svega što su u toj školskoj ustanovi zavladali loši međuljudski odnosi, što osjećaju i učenici i njihovi roditelji. Kažu, većina nastavnika u I. OŠ radi kvalitetno, a izvanredne rezultate postižu i na domaćoj i međunarodnoj razini. Zbog njih i njihovih učenika, vjeruju smijenjeni članovi Školskog odbora, probleme u toj školi potrebno je riješiti što hitnije.

Upiti bez odgovora

Za komentar navoda članova raspuštenog Školskog odbora zamolili smo i ravnateljicu I. OŠ Bjelovar Tatajanu Landsman koja nam je obećala poslati pismeno očitovanje, međutim do zaključenja ovoga broja Bjelovarca (srijeda, 29. ožujka) odgovori nisu stigli. Neodgovoren je ostao i naš upit Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u kojem smo zamolili za obrazloženje postupka provođenja inspekcijskih nadzora.