Pred gradskim komunalnim redarima veliki je posao. Stupanjem na snagu novog Zakona o zaštiti životinja dobili su još neke ovlasti. Kako smo pisali prošli tjedan, Grad je izdao obveze kojih se moraju pridržavati vlasnici odnosno skrbnici pasa. No, tada je ostalo nejasno kako će utvrđivati tko se tih obveza pridržava i kako će sankcionirati neposlušne, ali i one koji se svojih kućnih ljubimaca odriču.

– Komunalni redari posjeduju skenere za očitavanje mikročipa koji se nalazi na lijevoj strani vrata psa. Očitavanjem se dobiva uvid u broj mikročipa koji komunalni redar upiše u sustav Lysacan pri Ministarstvu poljoprivrede, gdje se vide svi podaci o psu, pa i kada je cijepljen i čipiran. Svi psi koji su čipirani i cijepljeni već se nalaze u toj bazi podataka u kojoj komunalni redar u svakom trenutku može saznati podatke o psu kao i vlasniku psa.

Komunalni redari vršit će nadzor provedbe mikročipiranih pasa nasumičnim odabirom adrese, kao i na način da će ići na adrese građana koje nisu u bazi Lysacan i kod onih koji nisu donijeli/poslali komunalnom redaru podatke o psu, a o čemu su svi građani dobili obavijest na letku koji je bio priložen s računima Komunalca i Vodnih usluga. Na terenu će se procijeniti treba li prvo upozoriti vlasnika nečipiranog psa ili mu odmah napisati kaznu te mu dati rok da izvrši zakonsku obvezu.

Ako vlasnici odbiju čipirati psa, komunalni redari će se za pomoć obratiti Veterinarskoj inspekciji. Svaki pas kojeg komunalni redar zatekne u dvorištu vlasnika nekretnine bez mikročipan, a vlasnik tvrdi da to nije njegov pas, da je lutalica, okarakterizirat će se kao pas vlasnika nekretnine na kojoj ga je komunalni redar zatekao. Što se tiče napuštanja psa, tu su komunalni redari zaista nemoćni. Novčana kazna za nečipirane pse prema sadašnjoj odluci iznosi od 500 do 5000 kuna. Nova odluka je u izradi – naknadno su objasnili iz gradskog komunalnog redarstva.